Mordbrand del av gängkriget i Stockholm

Sen juletid pågår en gängkonflikt mellan två olika grupperingar i Stockholm som brukar kallas Nätverk Foxtrot och Dalennätverket. Denna konflikt är orsaken till flertalet av de våldsdåd som skett i Stockholmsområdet och Uppsala de de senaste månaderna. De första nätverket har en tydlig ledare medan det andra nätverket har flera utpekade ledare. Bägge nätverken har allierade i andra nätverk.

Nätverk Foxtrot tycks vara allierade med Bronätverket i Upplands-Bro och med Zeronätverket i Jordbro. Den utpekade ledaren i Nätverk Foxtrot är Rawa Majid som i allmänhet kallas Kurdiska räven. Rawa Majid själv befinner sig i Turkiet och skyddas av den turkiska staten då han köpt sig ett turkiskt medborgarskap.

Dalennätverket är allierade med Vårbynätverket och en del av det splittrade Fagersjönätverket som kallas Farsta yngre. Det leds av en person som kallas greken, Mikael Tenezos, och flera personer som är bulgariska medborgare såsom Ivan Galiyev (kallad Scar), Viktor Miah och Mario Golzar Mia. De två sistnämnda är bröder. Mario Golzar Mia sitter för närvarande inspärrad för kidnappningen av Einár och narkotikabrott.

De senaste våldsdåden

Ett av senaste våldsdåden i konflikten är mordet på fadern till en gängkriminell (Adem Sarihan). Adem Sarihan ska tidigare ha skjutit mot släktingar till Rawa Majid. Ett annat våldsdåd som sannolikt också kopplas till konflikten är en mordbrand i Alby den 4 mars. Mordbranden som orsakade två dödsfall, en ung 18-årig flickas och en 50-årig kvinna, var förmodligen riktat mot en 20-årig son till den äldre kvinnan. Han var också pojkvän till 18-åringen.

Den 20-årige unge mannen är själv ostraffad men har gängkopplingar. Bland annat är han vän eller bekant med Adem Sarihan och dessutom har en bror känd kopplingar till gängkriminalitet. Brodern befinner sig i Turkiet.

Om de båda bröderna som kan kopplas till lägenheten som utsattes för brandattentatet är kopplad till Rawa Majids eller Dalennätverkets sida i konflikten är inte känt. De flesta har antagit att det handlar om Dalennätverkets sida men det faktum att brodern befinner sig i Turkiet talar för det omvända. I så fall skulle det betyda att mordbranden är en hämnd för mordet på Adem Sarihans far. Alternativet är att det är en fortsättning på hämnden för skjutningen mot kurdiska rävens familj.

Att flera släktingar till gängkriminella nu mördats visar på en slags upptrappning av våldet. En ökad hänsynslöshet. Samtidigt är det också klarlagt att gängvåldet de första månaderna minskat i år jämfört med samma period förra året (2022).

Läs mer om våldsvågen i Stockholm: