Välj Victoria som statsöverhuvud!

Kungens gamla ”kvinnotycke” och nya hjärtproblem. Kungaparets riksrunda med anledning av kung Carl XVI:s Gustafs 50 år vid makten. Hans troligen grundlagsstridande kritik mot att kronprinsessan Victoria genom könsneutral (även kvinnlig) tronföljd passerade prins Carl Philip som kommande regent.

Vi kan nog räkna med att vi snart får se Victoria på tronen. Och med denna sympatiska människa som Sveriges drottning torde svenska folkets stöd för monarkin öka.

Nu är ju detta en obetydlig politisk fråga. Men det är ett problem att statistiken (SOM-institutet) visar på en slags ”demokratikonflikt”; Folkmajoriteten vill ha monarki, men att födas till ett ämbete är odemokratiskt.

Men det finns en dubbelt demokratisk lösning på detta problem – valrike (valmonarki, valkungadöme). Vi väljer Victoria till drottning. På samma sätt som kungarna före Gustav Vasa valdes (dock knappats av hela svenska folket.) Då tillfredsställer vi folkets rojalism på ett demokratiskt sätt.

I princip skulle det då inte vara någon större skillnad mellan dagens representativa (maktlösa) monarki, och en framtida representativ (maktlös) republik. Båda fyller rollen att representera och symbolisera Sverige. Och därmed avlasta den styrande statsministern från att tvingas lägga sin dyrbara tid på olika slags invigningar, ceremonier, statsbesök och glans över framtidssatsningar.

Så varför då inte införa republik direkt? För historien, kulturen, traditionen, mystiken och pompan och ståten, som många väljare uppskattar. Varför då inte låta damtidningarnas läsare och andra intresserade av kungafamiljens göranden och låtande få sitt lystmäte mättat? Och med vald kung/drottning har vi i princip monarki och republik samtidigt (bara titlarna kung och president skiljer – och mystiken…).

Kungen valdes förr

Sverige (eller delar av) har haft någon slags monarki eller liknande sedan cirka 1 500 år tillbaka. Kring år 1000 med Olof Skötkonung blev kungen och riket kristet, och kom att omfatta såväl svear som götar. Från 1500-talet ersattes valrike med arvrike. För 200 år sedan valdes dock fransmannen Bernadotte till svensk kungaregent, och hans ättlingar har suttit på tronen sedan dess.

Enligt SOM-institutets statistik ville år 2020 54 procent behålla monarkin (68 procent 2003). 20 procent ville 2020 avskaffa monarkin (15 procent 2003). Införa republik med vald president ville 16 procent 2018 (11 procent 1995). Mot republik med vald president var 65 procent 2018 (68 procent 1995). Alltså en svag uppgång för republik.

På medeltiden valde ett råd kungen, vilket bekräftades vid Mora stenar nära Uppsala. Det motsvaras idag rimligen av Sveriges riksdag i Stockholm. De partier som så vill kan uttala att de på lång sikt vill se Victoria som vår svenska drottning (utan krav på att vara kristen, som nu).

Sedan kan hon krönas med krona i Storkyrkan, och kanske med en ceremoni i riksdagen, och vid Mora äng, vilket sedan traditionsenligt kan bekräftas av en ”erikagata” landet runt. Om någon riksdagsman så begär kan detta val av Victoria som drottning på livstid (eller hälsotid) repeteras efter varje riksdagsval.

En liten politisk fråga ja. Men en löser problemet med den odemokratiska sidan av monarkin. Och slipper kopplingen monarki-höger. Ett valrike blir politiskt neutralt. En sten i skon mindre för vänstern …

Hans Norebrink

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!