Den svenska livsmedelshandeln och matjättarna

Den svenska livsmedelshandeln eller som den också kallas dagligvaruhandeln domineras av tre företag. Ett av dem är klart mycket större än de andra. ICA som är en kedja av oberoende handlare. ICA som sådant är ett samordnings- och grossistföretag som bland annat ordnar med inköpen till de enskilda butikerna. Dessutom driver de en del butiker i egen regi. Deras andel av livsmedelshandeln växer dessutom.

Numera är det privatägda företaget Axfood AB (ägs av finansklanen Ax:son Johnsson) som bland annat äger butikskedjorna Hemköp, Willy:s och Tempo näst störst efter att de under de senaste åren växt om Coop som är tredje störst. Det fjärde största företaget är Lidl. City Gross ägs av Bergendahl & Son som också äger EKO Stormarknad som inte ingår i statistiken från Dagligvarukartan är de femte största företaget. Inte heller Matrebellerna, Picard eller andra oberoende livsmedelshandlare ingår i deras kartläggning.

Coop har faktiskt minskat sin marknadsandel i flera årtionden. Lite mer än 50% av livsmedelshandeln domineras av ICA, strax under 20% av Axfood, lika mycket av Coop, Lidl står för cirka 5% och cirka 4% av Bergendahls (CityGross och EKO Stormarknad. Oberoende handlare står för under ungefär 1%.

Försäljning i dagligvaruhandeln 2022, miljarder SEK
  1. ICA, 153,2
  2. Axfood, 55,5
  3. Coop, 52,3
  4. Lidl, 16,5
  5. City Gross, 11,6

Källa: Dagligvarukartan

ICA, Hemköp, Tempo, Handlar’n, Nära Dej och Matöppet ingår i föreningen Livsmedelshandlarna. Hemköp, Tempo. och Matöppet ägs av Axfood och Nära Dej ägs av ICA. Livsmedelshandlarna är med anda ord en förening som representerar de två största livsmedelshandelsföretagen i Sverige.

Omsättning för de stora livsmedelshandelskoncernerna 2021, miljoner SEK
  1. ICA Gruppen AB, 128 564
  2. Axfood AB, 58 677
  3. Kooperativa Förbundet ek.för, 46 088
  4. Lidl Sverige KB, 14 186
  5. Bergendahl & Son AB, 13 156

Källa: allabolag.se

I inget annat nordiskt land är koncentrationen på ett företag lika stor som i Sverige. I Norge är dock antalet företag lika lite som i Sverige medan det i Danmark och Finland finns fler företag än i Sverige. Konkurrensverket menar trots detta att konkurrensen fungerar i Sverige. Men med tanke på matprisökningarna i Sverige det senaste året är det en slutsats som måste ifrågasättas.

Antal butiker 2022
  1. ICA, 1 268
  2. Coop, 829
  3. Axfood, 826
  4. Bergendahls 214 (City Gross 202, EKO Stormarknad 12)
  5. Lidl, 206
  6. Matrebellerna, 26
  7. Picard, 6

Källor: Dagligvarukartan och hemsidor.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!