Rapparna, gangsterrappen, gängen och våldet

I boken Svensk gangsterrap skriver Emil Arvidson om kopplingen mellan kriminella gäng i Sverige och gangsterrapparna. Varje gäng tycks enligt boken ha sin eller sina egna rappare och i en del gängkonflikter är rapparna och deras släktingar tydligt mål för attentat, bomber och skjutningar. Med undantag för ett par exempel från Växjö och Västerås verkar dock kopplingen mellan rappare och kriminella gäng i huvudsak vara ett Stockholms-fenomen på samma sätt som skjutningar också är ett problem framförallt i Stockholm men även i viss mån i Malmö.

Men i Stockholm är det uppenbart att det finns kopplingar mellan olika rappare och kriminella nätverk och gäng. Här är några exempel på påstådda kopplingar mellan svenska rappare och kriminella gäng. I en del enstaka falla är de välbelagda, i andra fall är det lösa antaganden som förekommit i media.

Rappare med gängkopplingar

En del av dessa kopplingar är gamla och kanske inte längre är aktuella (artisterna har flytt utomlands, har lämnat brottsligheten, är inte längre aktiva artister eller är döda) och en del av dem är mycket svaga som exempelvis Einárs koppling till Dalen-nätverket.

Det är också uppenbart att de flesta rappare inte kan kopplas till kriminella gäng och att kopplingarna i vissa fall bara handlar om att de är från samma förort som personer som kan kopplas till kriminella gäng och därför känner dem. De flesta rappares koppling till kriminella grupperingar tycks vara svag och handlar ofta främst om att de i musiken hyllar de lokala kriminella förmågorna. De tycks också ofta överdriva sin egen roll när det gäller brottslighet och våld.

När det gäller den överväldigande majoritet av rappare och gangsterrappare som inte har några kända gängkopplingar så är en del trots allt dömda för brott. Dessutom kan de ju ha gängkopplingar utan att det kommit till min eller nån annans kännedom. Säkerligen har jag missat en del gängkopplingar som mer insatta är väl förtrogna med.

Exempel på rappare utan känd gängkoppling

För mig är det uppenbart att kopplingen mellan gangsterrapp och gängkriminalitet är betydligt svagare och obetydligare än det framställs i media. Kopplingen mellan rappare och kriminella nätverk eller gangstergäng är ännu svagare. Det känns faktiskt som om det främst handlar om mediahysteri.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!