Dödligt gängvåld mot utomstående har ökat

I en ny långtidsanalys om hur utomstående drabbats av dödligt våld genom skjutningar och sprängningar syns en ökning under de senaste åren. Även om det skett en negativ utveckling är det dock fortfarande ovanligt att utomstående drabbas.

Under de senaste åren har det skett cirka 500 skjutningar eller sprängningar per år. Av det totala antalet sprängningar och skjutningar mellan 2012 och 2023 så skedde 68 stycken sprängningar eller skjutningar där 88 utomstående personer skadades eller dödades.

– Utvecklingen går i en negativ riktning, och det är alltid väldigt allvarligt när utomstående drabbas av det dödliga våldet och gängkonflikterna. Samtidigt är det totalt sett fortfarande en ovanlig händelse tredje man drabbas, säger Joakim Sturup i ett pressmeddelande.

Utveckling över tid

Skjutningar där utomstående drabbats

Mellan 2012-2017 skedde det totalt 19 skjutningar och sprängningar. Totalt 24 utomstående skadades eller dödades i dessa våldsdåd. Det blir 3 våldshändelser per år med i snitt 4 utomstående per händelse bland offren. Då var det vanligt att det skedde i Göteborg.

Under den senare delen av den analyserade perioden (2018-2023) har det varit totalt 50 händelser.  Totalt skadades eller dödades 65 utomstående personer vid dessa händelser. Det ger i snitt 8 våldshändelser per år med i snitt 11 utomstående offer. Över tid har det också skett en geografisk förflyttning till Stockholmsområdet.

Förändringar i tillvägagångssätt driver en negativ utvecklig

Faktorer som påverkar utvecklingen är flera. Bland annat tid och plats, utförarens kunskap och ålder samt typ av vapen och antal avfyrade skott.

– Det är en oroväckande utveckling. Vi kan se att tidigare genomfördes dessa typer av dåd på nattetid och på avskilda platser, medan under de senaste åren har skjutningar och sprängningar skett i på mer publika platser där allmänheten har tillträde och då på dagtid då fler människor är i rörelse, säger Joakim Sturup.

Utveckling visar också att utföraren numera är yngre, generellt impulsivare och med låg kunskap och förmåga att hantera det vapnen som de avfyrar. Det har även blivit vanligare med automatvapen och fler skott avlossas per händelse. Utöver detta är även vanligare med utförare som genomför mord på personer de inte känner, vilket medför att risken att fel person blir måltavla ökar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!