Det svenska systemet fungerar fortfarande

Nyligen beslöt HD att ett svenskt företag får fortsätta sälja alkohol vid sidan av Systembolaget. Privatiseringslobbyisterna i Timbro och Dagens Industri jublar och förutspår att det är början till slutet för det svenska alkoholmonopolet. För dem är de alkoholpolitiska argumenten för monopolet ointressanta, det är helt enkelt ett brott mot det enda de håller heligt: deras rätt att tjäna pengar.

Alla vet att alkohol inte är nyttigt, varken för individer eller samhället, men det är en drog som har mångtusenåriga anor i vår kultur och knappast är möjlig att utrota. A?terstår då att göra som i Sverige i över ett sekel, begränsa försäljningen genom att ställa den under samhällets kontroll och höja priset.

Det finns en bred uppslutning kring detta, bland annat för att det inte har rötterna i statligt förmynderi utan i de folkrörelser som format det svenska samhället. A?ven om rörelserna är svagare idag än stödet ännu starkt, Systembolaget är det företag som år efter år har överlägset högst siffror i förtroendebarometrar.

Fungerar väl

Det svenska systemet fungerat relativt väl. A?ven om alkohol ännu är den drog som förorsakar överlägset mest sjukdomar, olyckor, våld, självmord och misär har det har varit en avgörande skillnad att alkoholen sålts av ett statligt företag med uppdrag att begränsa försäljningen och inte av kommersiella aktörer vars vinster är knutna till ökat drickande.

Internetimporten som HD-domen gällde är inte enda angreppet på Systemet. Med samma taktik som när skolan öppnades upp för riskkapitalbolagen har ”gårdsförsäljning” lyfts fram som ett mysigt och småskaligt alternativ till statligt monopol och ett förslag är nu på väg till riksdagen.

Detta och den aktuella HD-domen kommer att skapa sprickor i regleringen som dagligvarujättar och privatiseringslobbyister kommer att utnyttja maximalt för en total privatisering. Kontrasten mot LO:s reaktion på förslaget gårdsförsäljningen är stark. Remiss svaret utgjordes av enda mening som sa att de inte hade något att säga.

Systembolaget

Ett avskaffat systembolag innebär inte att en flod av brännvin kommer att skölja över det svenska samhället. Men om samhället även här tar ett steg tillbaka och överlämnar alkoholpolitiken till de stora företagen är det raka motsatsen till de två viktigaste rekommendationerna från WHO när det gäller att minska alkoholens skadeverkningar: att reglera och begränsa marknadsföring och tillgänglighet.

Slaget om Systemet är ännu inte förlorat. Det som krävs är att riksdagen täpper till kryphålen och inte vidgar dem. Och att arbetarrörelsen börjar försvara det samhälle den en gång var med om att bygga.

Lars Henriksson

Tidigare publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer om alkohol

Liked it? Take a second to support Lars Henriksson on Patreon!
Become a patron at Patreon!