Privatiseringar och nedskärningar ger arbetskraftsbrist

I cirka 40 års har det genomförts ständiga privatiseringar och nedskärningar av den offentliga servicen i Sverige. Detta har genomförts samtidigt som de rika fått rejält sänkta skatter. Bidrag till privata verksamheter som skickar pengar rakt ner i de rikas fickor har införts i samma takt som privatiseringarna.

De stora skattesänkningarna för de rika har resulterat i brist på pengar i det gemensamma och offentliga. Det ger i sin tur låga löner och dåligt betalt samt dåliga arbetsförhållanden.Det har nu lett till att det är svårt att få tag på personal till offentliga verksamhet. Vårdpersonal, skolpersonal, förskolepersonal med mera.

Dessutom har vuxenutbildningen skurits ner så till den milda grad att det är svårt för folk att omskola sig till yrken där de faktiskt kan få jobb. Nu har det gått så långt att det inte längre går att få tag på arbetskraft till yrken som bussförare, spårvagnsförare och lokförare.

Även utbildningen på andra områden har försämrats så att det sen länge är mycket svårt att få tag på yrkesarbetare som plåtslagare, elektriker, mekaniker, reparatörer, murare, snickare, rörläggare med mera. Istället för att se till att det utbildas yrkesarbetare ska alla tvingas gå treåriga gymnasielinjer med krav på godkända betyg i ämnen so inte behövs i de flesta praktiska yrken.

Resultatet är att det kommer ut en massa individer utan gångbara betyg för högre studier och utan någon yrkesutbildning. De duger därmed inte någonstans på arbetsmarknaden. Och arbetskraftsbristen förvärras därmed. Dessa människor hamnar dessutom lätt i kriminalitet som en följd av den utbildningspolitiska kollapsen.

För att ytterligare förvärra läget inför den nuvarande högerregeringen begränsningar för invandringen. Något som ofelbart leder till en ännu större arbetskraftsbrist.

Och allt detta är en följd av den politik som förts de senaste 40 åren. en politik som överfört stora pengar från fattiga till rika. en politik som skapat segregation arbetskraftsbrist och gängkriminalitet. Det borde vara dags att bryta med den politiken.

Det parti som kunde förväntas göra detta borde vara Vänsterpartiet. Men tyvärr, de nöjer sig med att arbeta inom det skapade högerextrema systemet istället för att utmana det och kräva förändringar. De förvaltar i huvudsak en politik som de inte stöder i alla kommuner och regioner som de är med och styr.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!