Privatiseringarna dränerar den offentliga sektorn på pengar

Under de senaste tre decennierna har vi sett en omfattande privatiseringspolitik i Sverige. Allt ifrån skolor, äldreboenden och sjukhus till apotek och bilbesiktningsverkstäder har övergått i privat drift. Men vad har konsekvenserna blivit av att öppna upp stora delar av välfärden för fristående utförare? I den nya rapporten ”Varje förslösad skattekrona”, författad av den socialdemokratiska skriftställaren och partiveteranen Anne-Marie Lindgren, granskas effekterna av privatiseringarna.

Avregleringen och privatiseringen har bland annat inneburit:

  • Cirka 25 procent av alla gymnasieelever och cirka 15 av grundskoleeleverna går i privata skolor.
  • 49 procent av alla vårdcentraler drivs av privata utförare.
  • 29 procent av alla förskolor drivs av privata huvudmän.
  • Cirka 20 procent av alla platser på särskilda boenden (äldreboenden) finns hos privata utförare.
  • Privata företag svarar för 1/4 av alla timmar inom hemtjänsten.

Enligt rapporten är det uppenbart att de påstådda förbättringarna som skulle komma med avreglering, privatisering och marknadslösningar inte existerar. Inte heller har det lett till lägre kostnader eller högre kvalitet utan egentligen bara till lägre kvalitet. En orsak till det är att pengar försvinner till vinstutdelning och genom ökad byråkrati i form av kontrollsystem över verksamheter som inte längre är samordnade. Dessutom har vården, skolan och allt annat som avreglerats fått allt sämre resurser genom skattesänkningar och besparingar. Byråkratisering och vinstutdelningar driver dessutom på besparingarna ytterligare.

Privatiseringen har främst skett i storstadsområdena då det är där som privata företag kan göra vinster genom att serva överklassens barn och överklassens äldre. I Region Skåne är 45 procent av vårdcentralerna privata, Stockholm handlar det om 68 procent, medan andelen i Region Västerbotten är 13 procent. I huvudsak har privatiseringen lett till att ett fåtal privata storföretag dominerar bland de privatiserade verksamheterna.

Företagen

Enligt Vårdföretagarna fanns 2020 cirka 15 700 företag inom privat vård och omsorgsverksamhet. Majoriteten (89 procent) av dessa hade färre än 20 årsanställda och definieras alltså som småföretag.

De tio största vård- och omsorgsföretagen svarade dock för 36,1 % av omsättningen inom det privata segmentet, övriga företag för 63,9 procent. Dessa tio storföretag utgör mindre än 1 promille av samtliga företag i branschen men svarar alltså för över en tredjedel av omsättningen. Ett enda företag, Capio, svarar ensamt för nästan 10 % av samtliga privata vårdcentraler.

Läsåret 2019/2020 fanns 437 privata gymnasieskolor. Av dem svarade Academedia ensamt för 143 (32,7 %). De tre i storlek nästföljande skolbolagen inom gymnasiesektorn, Thoréngruppen, Jensen Education och Kunskapsskolan drev sammanlagt 49 skolor (11,2 %). Fyra bolag svarade alltså för nära 44 procent av samtliga privata gymnasieskolor.

Läsåret 2020/21 fanns 822 privata skolenheter inom grundskolan. Sex stora utbildningskoncerner, Academedia, Kunskapsskolan, IES, Jensen Education, Atvexa och Dibber, svarar tillsammans för en fjärdedel.

De tre största bolagen inom apotekssektorn har tillsammans nära 80 procent av apoteken.

En ny form av vad man skulle kunna kalla kedjekoncentration har börjat växa fram inom sjukvårdssektorn. Apoteket AB är delägare i Doktor24, ett av de nya nätläkarbolagen. Apoteket Hjärtat som ägs av Ica är för sin del en delägare i Min Doktor, ett annat nätläkarbolag.

Nätläkarbolagen samarbetar i sin tur med försäkringsbolag. Doktor24 skriver på sin hemsida att de är ”Skandinaviens största leverantör” av olika tjänster till försäkringsbolagen för att hjälpa dem att på bästa sätt hantera de privata vårdförsäkringarna och leverera rätt vård till försäkringstagarna.

Inom bilprovningen svarar tre företag för 75 procent av marknaden. Av totalt tio ackrediterade företag svarar de fem största för 99 procent av marknaden, och övriga fem för 1 procent.

Ägande

Nära hälften av de enskilda huvudmännen inom grundskolesektorn är aktiebolag. De svarar för cirka 70 procent av samtliga elever i privata grundskolor.

Över 90 procent av de privata företagen inom äldreomsorgen drivs som aktiebolag. De tio största företagen/företagskoncernerna inom vård- och omsorgssektorn är alla aktiebolag. I sex fall är det finansiella institutioner som dominerar ägandet.. Försäkringsbolag, investmentbolag, pensionsfonder och riskkapitalbolag. Tre är familjeföretag. Praktikertjänst, det enskilt största bolaget inom vårdsektorn är snarast att se som ett producentkooperativ, där endast yrkesaktiva vårdgivare kan vara delägare.

Av Sveriges tio största vård- och omsorgsföretag finns nio också i ett eller flera andra nordiska länder. Undantaget är Praktikertjänst. Två av de nio, Förenade Care och Previa, ingår i danska koncerner, ett tredje, Frösunda, ingår i en norsk. Utbildningskoncernen Academedia har liksom Atvexa förskolor i Norge och Tyskland.

Norges största företag inom barnomsorg, Læeringsverkstedet, har etablerat sig i Sverige under bolagsnamnet Dibber och driver såväl förskolor som grundskolor. Norskägda Norlandia, som ingår i NHC Group AS, driver förskolor och äldreomsorg i Sverige. Koncernen har samma ägare som vårdbolaget Brado, som driver Frösunda.

Vårdkoncernen Capio köptes 2018 av det franska sjukvårdsföretaget Ramsay Générale de Santé, som i sin tur ingår i den australiensiska koncernen Ramsay Health Care, som driver vårdverksamhet i totalt tio länder, bland dem Storbritannien, Norge, Danmark, Indonesien och Malaysia.

Ambea, en annan av de stora vård- och omsorgskoncernerna, har Actor Sca i Luxemburg som huvudägare. Actor SCA kontrolleras i sin tur av riskkapitalbolagen Triton och KKR.

75 procent av aktierna i Internationella Engelska Skolan (IES) såldes 2012 till det US-amerikanska riskkapitalbolaget TA Associations. De lämnade verksamheten i december 2020 genom en försäljning till fondbolaget Paradigm Capital med huvudkontor i Luxemburg.

Uppköp

Academedia, den största utbildningskoncernen, driver (2021) gymnasieskolor under 16 olika namn, och grundskolor med sex olika beteckningar, något som avspeglar uppköp av ett antal tidigare fristående skolbolag. Uppköpen fortsätter.

Ambea, den största omsorgskoncernen, har bland annat köpt upp storbolaget Carema (omdöpt till Vardaga) och omsorgsverksamheten inom Aleris. Samtidigt har Ambea sålt av sin sjukvårdsverksamhet till Capio.

Aleris köpte 2020 bolaget Proliva från Praktikertjänst. Aleris är i sig självt en sammanslagning av två tidigare stora bolag, Care Partner och danskägda ISS Health Care

Bolaget Atvexa växer i huvudsak genom uppköp av små och medelstora bolag, som sedan drivs vidare som dotterbolag, ofta under sina tidigare namn. Det första förvärvet, TP förskolor, skedde 2009, och därefter har närmare 30 nya uppköp gjorts. 2021 drevs 147 förskolor och 35 grundskolor inom koncernens olika bolag.

Finansbolag som ägare

Flera av de stora koncernerna domineras av finansiella institutioner som ägare. De tio största aktieägarna (2021) i skolkoncernen Academedia, med tillsammans 61,7 av aktierna, är samtliga finansiella institutioner, med Mellby Gård (finansklanen Andersson) som den största.

Aleris ägs av riskkapitalbolaget Triton, som i sin tur finansieras av ett antal finansinstitut. IES och Ambea är som redan nämnts ägda av riskkapitalbolag. De stora bolagen har som regel en komplex struktur med ett antal verksamhetsdrivande dotterbolag, som via kedjor av holdingbolag samlas ihop hos moderbolaget.

Academediakoncernen består (2021) av sammanlagt 64 bolag, Ambeakoncernen av för närvarande 100.

Liknande konstruktioner kan återfinnas också i stora bolag som ägs av enskilda personer/familjer: Det relativt nya skolbolaget Atvexa med två huvudägare. ägs formellt av Svenska Rehabiliterings Sjukhus AB. Detta bolag ägs i sin tur av Alteria Holding AB, som ägs av Atnotera AB. Bakom alla dessa bolag finns de två huvudägarna. De var båda en gång var med att bilda vårdbolaget Carema som sedan såldes till Capio.

Läs mer om privatisering

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!