Vänsterpartiets felaktiga skrivning om narkotika

Partistyrelsen i Vänsterpartiet har nyligen presenterat sitt förslag till valplattform. I förslaget finns en totalt felaktig skrivning om narkotikasituationen i Sverige. Det är en kort skrivning i valplattformen som lyder:

Kriminaliteten finns i hela samhället. Det som händer i fattiga områden hänger ofta samman med drogförsäljning i krogmiljöer och i områden där människor med bättre ekonomi bor.

Två personer, Karin Rågsjö och Elin Hoffner, har reserverat sig mot skrivningen:

I den beskrivning som finns i Valplattformen ang. narkotikaproblematiken lyfts samma dogm som Morgan Johansson lyft vid ett flertal ullfällen. Dvs att narkotikahandeln drivs av överklassen och medelklassen. Det stämmer inte enligt den forskning och de undersökningar som finns på området. Narkotikahandel är spritt i alla samhällsklasser. Men de som faller hårdast är arbetarklassen.

Att partistyrelsen nu bygger vidare på Morgan Johanssons falska populistiska utsagor är förstås djupt olyckligt.

Vänsterpartiet har idag en narkotikapolitik som är bygd på forskning och evidens – att frångå den är milt sagt överraskande. Sverige har en krackelerad narkotikapolitik som drabbar hårt. Ökad dödlighet, misär och dessutom misslyckas samhället med att fånga upp unga beroende. Den narkotikapolitik vänsterpartiet har är fastlagd, att ignorera den forskning som finns på området är ett felsteg.

Vänsterpartiets narkotikapolitik

Idag står Vänsterpartiet för en narkotikapolitik som bygger på att missbrukare ska kunna få vård. Det är en politik som innebär att eget bruk och innehav för eget bruk ska avkriminaliseras. Det är en mycket bra politik som Vänsterpartiet är ensamma om. Den innebär minskad dödlighet på grund av droger och att människor med missbruksproblematik får vård istället för att spärras in i fängelse.

Den innebär också att polisen möjligheter att trakassera förortsungdomar genom ständiga personkontroller minskar. Något som gör det lättare för ungdomarna och lättare att skapa förtroende för polisen i Sveriges försummade områden. Dessutom innebär det att rättsväsendet och polisen får bättre resurser att utreda verkliga brott på ett sätt som är rättssäkert om snabbt.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!