Två dömda för mordförsök i Farsta

Den 2 mars i år greps en ung man efter att flera skott avlossats mot en lägenhetsdörr i Farsta. Han hade både pistol på sig och krutstänk på fingrarna. Den unge mannen som visade sig vara hemmahörande i Osby i Skåne, dömdes av Södertörns tingsrätt till 8 år och 8 månaders fängelse för försök till mord.

Den unge mannen som heter Hassanain Sadoun anlitades av flera personer i Stockholm för att skjuta en person i Farsta. De flesta av dem har inte identifierats, men en av dem har blivit identifierad och även han dömdes i rättegången. Den mannen heter Haben Negassi och dömdes till sex års fängelse för medhjälp till försök till mord.

Skjutningen gick dock inte som tänkt. Sadoun sköt mot fel lägenhetsdörr, flydde på en hyrcykel och greps av polisen strax efteråt. Vapnet ska dessutom tidigare ha krånglat genom att en kula fastnat i pipan.

I lägenheten som han sköt mot bodde en barnfamilj och inte den kriminellt belastade person som var måltavla för skjutningen. Det lägenhetsnummer han fått av beställarna var felaktigt. Familjen hade en säkerhetsdörr och enligt domen var det bara tillfälligheter som gjorde att ingen blev skadad.

De dömda

I utredningen har Haben Negassi knutits till aliaset ”Mr Wakso” i den krypterade appen Signal. En kort tid innan skjutningen ger han bland annat råd till Sadoun kring det krånglande vapnet.

Haben Negassi förekommer under ett 20-tal avsnitt i belastningsregistret. Enligt polisen hör han till det nätverk som kallas Farsta äldre eller Fagersjönätverket. Han har förnekat brott och anser också att han inte tillhör nåt kriminellt nätverk.

Hassanain Sadoun förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret. Så sent som i juni i år dömdes han av Hässleholms tingsrätt till fängelse i tio månader. Detta för grovt olaga hot, misshandel och vapenbrott. Expressen har kartlagt hans bakgrund och hur han valsat runt i vård- och rättsapparaten. 14 år gammal misstänktes han för hela 22 olika brott. Däribland misshandel, olaga hot, rån och våldtäkt.

Han har i detta fall erkänt att han skjutit mot en lägenhetsdörr i trapphuset vid det aktuella tillfället, men förnekat att han haft uppsåt att begå försök till mord eller försök till grov misshandel. Enligt hans version rörde det sig dock om ett hot och inget mordförsök.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!