Den tjetjenska byggmaffian

Avregleringen av bygmmarknaden har lett till upphandlingar i flera led. Det har i sin tur gett utrymme för skumraskföretag som betalar svart, vägrar betala och utnyttjar utländsk arbetskraft. En del av dessa skumma företag använder dessutom kriminella nätverk för att hota arbetare som kräver ut sina löner. De hotar också fackliga företrädare och skyddsombud. Arbetare och fack som krävt sin att arbetares rättigheter ska respekteras har mötts av våld och trakasserier. Detta framgår av en artikelserie tidningarna Arbetet och Byggnadsarbetaren.

Framförallt förekommer detta bland företag som anlitar arbetskraft från länder där många talar ryska. Exempelvis Ukraina, Belarus, Ryssland, Uzbekistan, Lettland mer flera länder som varit delar av Sovjet. Maffiagrupperna består ofta av personer från Tjetjenien eller Ingusjien men de brukar alla kalla sig tjetjener för med den nationalitetsbeteckning följer att folk ser dem som våldsamma och aggressiva. Vilket är bra för personer som sysslar med kriminell verksamhet. Tjetjen fungerar som ett varumärke i sammanhanget och används av alla rysktalande personer från byggmaffian.

Våld mot facket

I februari 2023 stod två maskerade män med tillhyggen och väntade utanför en facklig ombudsmans bostad i en Stockholmsförort. När ombudsmannen kom ut hoppade de på honom och knäckte hans revben. Den misshandlade ombudsmannen arbetade med att granska byggbolag som inte gör rätt för sig. De betalar inte skatter och löner helt enkelt. Detta är ett extremt fall men inte unikt. Vanligare är hot om våld och markeringar av olika slag:

Tomas Kullberg har själv upplevt skrämmande situationer vid ett par tillfällen. En gång på en byggarbetsplats av en man som markerade sin närvaro med ett basebollträ i handen.

– Då kom även polisen dit. Det var ett riktigt pådrag.

[…]

Den tidigare betongarbetaren Lars Berg är i dag ombudsman på Byggnads och jobbar bland annat med just granskning.

[…]

– Jag blir hotad ungefär en gång i månaden. Acceptansen för vad som är okej flyttas fram hela tiden. Det är sorgligt, säger Lars Berg.

Den tjetjenska byggmaffian ägnar sig inte bara åt att hota ovh misshandla fackföreningsmän och arbetare. De hyr också ut sängplatser, förmedlar jobb och driver in pengar för folk som inte fått sin lön. De arbetar med andra ord för alla sidor i byggkonflikterna.

Beskydd och våld

Både arbetare och företag från de länder där ryska är ett vanlig språk betalar i allmänhet pengar för beskydd till den tjetjenska byggmaffian. De kallar denna del av sin verksamhet för facklig verksamhet. Men det är ren utpressningsverksamhet mot byggföretagen. Maffian bestämmer lönerna, hur mycket de själv ska ha betalt med mera. Byggmaffian tar betalt av både arbetarna och företagen för sina tjänster. Om företagen inte gör som de säger tar de till hot och våld. Om arbetarna inte gör som de säger tar de till hot och våld:

I ett fall som Liza Alexandrova-Zorina beskriver i sin bok finns en dom som bekräftar detta. En ukrainsk ägare till en byggfirma vägrade betala vad han ansågs skyldig och fick sin bil sönderslagen på en parkering.

I ett annat fall som Liza Alexandrova-Zorina har fått beskrivet för sig förde tjetjenerna ut en byggarbetsgivare i skogen, där han tvingades gräva en grop som han själv skulle begravas in.

Och om fackföreningar kommer till arbetsplatsen för att organisera så jagar de bort dem för att fackets arbete konkurrerar med maffian. Om facket tar över löneförhandlingar och liknande från maffian tjänar de senare inga pengar.

Dessutom kan de anlitas av arbetare som har lön att fordra från nåt byggföretag. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att faktiskt få ut lön. För sina tjänster tar byggmaffian dock 50% av de pengar de driver in. De tar betalt av arbetarna som utnyttjas och av de skumma byggföretagen. De hotar företagen, de hotar arbetare, de hotar myndigheter och de hotar fackföreningar.

PS. Liza Alexandrova-Zorina har skrivit boken Imperiets barn som handlar om den rysktalande minoriteten i Sverige och hur de utnyttjas av skumma företag och byggmaffian.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!