EBM-razzia i Nasdaqs lokaler

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har genomfört en husrannsakan i Nasdaqs lokaler i Frihamnen i Stockholm. Insatsen har lett till att tre personer har anhållits. Detta enligt Expressen, som också uppger att misstankarna gäller marknadsmissbruksbrott vilket i sig inte betyder nåt. Det som det kan röra sig om är insiderbrott, obehörigt röjande av insiderinformation och marknadsmanipulation. De tre anhållna greps i sina bostäder vid en razzia i tisdags morse. De misstänkta brotten ha pågått mellan oktober 2021 och maj 2022.

En fjärde personen anhölls på onsdagsmorgonen. Personen släpptes dock efter att ha blivit förhörd. Misstankarna mot honom är svaga och han anses inte utgöra en fara för utredningen.

Var de 3 anhållna och den fjärde misstänkte arbetar har inte framgått och det finns inget som säger att de arbetar på Nasdaq.

För insiderbrott och marknadsmanipulation kan en person dömas till fängelse i högst två år. Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Straff för obehörigt röjande av insiderinformation är böter eller fängelse i högst två år.

Nasdaq AB i Sverige ägs av Nasdaq Holding Luxemburg Sarl via Nasdaq Holding AB. Moderbolaget är dock ett US-amerikanskt börsnoterat bolag, Nasdaq Inc. Huvudägare i Nasdaq Inc är Bourse Dubai Ltd med 18,18% och Investor AB med 11,6%. Bourse Dubai Ltd ägs av staten i Dubai medan Investor AB ägs av familjen Wallenberg. Börsen i Stockholm drivs av Nasdaq Stockholm AB.

Läs mer om ekobrott

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!