”Vi slår hårt med allt vi har – vi ger oss inte”

Med anledning av den senaste veckans grova våldsdåd höll Polismyndigheten igår en pressträff med rikspolischef Anders Thornberg samt representanter från polisregion Mitt och Nationella operativa avdelningen, Noa. Det citerade uttalandet i rubriken avslöjar varför polisen misslyckas med att bekämpa gängvåldet

Polisen påstod på presskonferensen att den senaste veckans våldsdåd skett i en omfattning som saknar motstycke. Det är helt enkelt inget annat än dumheter. Det var exempelvis mycket värre i januari-februari detta år i Stockholm och det har funnits perioder när det varit mycket värre i Malmö också. I Uppsala har det dock skett fyra skjutningar varav två med dödlig utgång den senaste veckan. Där har det aldrig varit värre.

– De senaste dagarnas utveckling visar vikten att vi ligger på, ökar kraften och inte viker ner. Vi genomför omfattande förändringar av våra arbetsmetoder för att förebygga våldet. Vi griper fler och arbetar förebyggande. Både planerade och pågående våldsdåd har förhindrats, sa rikspolischef Anders Thornberg på presskonferensen.

Felaktigt arbetssätt

Han uttalande är inget annat än luftpastej. Polisen i polisregionerna Stockholm och Mitt har sen länge visat att de inte kan hantera de kriminella gängen. De har under lång tid arbetat på fel sätt och att vända det tar minst 10 år. Fokus har varit hårda tag, repression och nolltolerans. Arbetssätt som inte fungerar. Och så vitt jag lan se har polisen i Stockholm och polisregion Mitt inte ens börjat ändra sitt sätt att arbeta. Det kan vi bland annat se på Thornbergs uttalanden.

– Vi blir fler poliser och utvecklar ständigt våra sätt att arbeta. Vi slår hårt med allt vi har – vi ger oss inte. Vi är tätt inpå, varje dag, dygnet runt, säger Anders Thornberg.

Det där sättet att arbeta fungerar inte.

Välfärdssystemen

Drivkraften i den grova brottsligheten är pengar som införskaffas genom bland annat narkotika och bedrägerier. De aktörer som står högst upp i nätverken deltar inte själva i våldet utan styr på distans.

– Samhällets välfärdsystem utsätts för bedrägerier och töms på pengar. De tas från de som behöver det allra mest. Vi måste minska manöverutrymmet, gripa, ta vapen, narkotika och smutsiga pengar, säger Anders Thornberg.

Det bästa vore att göra det svårare för gängen att lura välfärdssystemet. Det är enkelt att göra det. Välfärden måste avprivatiseras och upphandlingssystemen måst göras om eller avskaffas. Det är privatiseringen och avregleringen som gjort det möjligt med omfattande bedrägerier mot det offentliga.

Fler i fängelse

En ljuspunkt är att det grips och lagförs fler menar polisen. Häkten och fängelser är överfulla och bland de som sitter inlåsta finns de som beställt våldsbrotten på distans. I praktiken betyder det ingenting. Brottsligheten minskar inte på det sättet. Det kan till och med innebära att våldsbrottsligheten ökar då ledande kriminella som håller tillbaka våldet för att det är dåligt för affärerna försvinner.

Medverkade på presskonferensen gjorde även Ulf Johansson, regionpolischef i region Mitt och Hampus Nygårds, biträdande chef på Noa. Med anledning av våldsdåden i Uppsala den senaste veckan arbetar Noa och polisregion Mitt tillsammans i det operativa arbetet med full kraft.

– Hela Polismyndigheten tillsammans med andra myndigheter kraftsamlar där problemet är som störst. Det får inte finnas geografiska eller organisatoriska gränser. Vi provar olika metoder, lär oss och justerar arbetssätt, säger Hampus Nygårds.

Återigen ett uttalande som bara är luft och ingen substans. Mycket snack utan innehåll.

Uppsala

I Uppsala har våldet eskalerat sedan midsommar i en konflikt med nationella och internationella kopplingar. Idag sitter 20 häktade i olika ärenden och fler väntas. Den gångna veckan har våldet eskalerat och icke-måltavlor har skjutits till döds. I region Mitt har polisen därför upprättat en så kallad särskild händelse för att stötta PO Uppsala.

– Vi optimerar nu resurserna och ser till att finnas på rätt ställe. Framåt ska vi utreda, identifiera och lagföra, säger Ulf Johansson.

Samtidigt som brott ska utredas arbetar PO Uppsala med att öka den polisiära närvaron och synligheten med både civila och poliser. Syftet är att öka tryggheten hos anhöriga, tredje man och medborgare men också att förebygga brott.

Metoder som kan fungera om allmänheten har förtroende för polisen men inte fungerar om det finns en utbredd misstro mot polisen. Och det finns i polisregion Stockholm såväl som polisregion Uppsala. Det fungerar inte i nuläget. Först när polisen byggt upp ett förtroende blad allmänheten kan det fungera. Och som sagt, jag ser inga tecken på att polisen i Stockholm ens påbörjat något sådant arbete.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!