Halvhjärtat för Ukraina

Jag börjar så smått förstå hur de halvhjärtade vänsteraktivisterna med deras något ljumma engagemang för Ukrainas försvarskamp tänker. Det har inte specifikt med Ukraina att göra! En anledning till saktfärdigheten när Ukraina brinner är avsmak för våld i största allmänhet. Krig är i princip fel! Folk dör! Hemskt!

Fred till varje pris. Landet raseras. Människor dör, skadas och stressas. Bostäder och fabriker förstörs. Hem skövlas. Familjer splittras. Bomber dödar civila. Återuppbyggnad kostar, så Ukraina blir beroende av utlandet. Och Ukraina kommer ändå förlora kriget.

Halv- eller helpacifism alltså. En snäll, välvillig, humanitär, hoppfull och behjärtansvärd ideologi. Som inte är realistisk eftersom den inte räknar med ”Ondskans existens” (”onda” skadade människor).

Snällhet och ”ondska”

Hitlerkopior som Putin går inte att prata tillrätta. Och alla människor har potentiellt såväl gott som ont i sig. Sådan är den dubbla mänskliga naturen (se evolutionspsykologi). Med undantag av Moder Teresa och Nelson Mandela…

Pacifism innebär i sin principiella förlängning att en säger till de judar som gjorde uppror i de nazistiska utrotningslägren att: ”Vänd andra kinden till. Förhandla om fred. Våld löser inga problem. Varför skola människor strida? Alla förlorar på det! Krig och våld är inte lösningen”.

Men våld är lösningen ibland. Som i Ukrainas motståndskamp mot de brutala ociviliserade storryska erövrarna. Därför har jag sedan 60 år tillbaka haft svårt att respektera pacifism…

”Västlig konspiration”

Den andra orsaken till att vissa människor på vänsterkanten har ett svalare engagemang i Ukrainakriget är att de ser ”den större bilden”. Samma bild som Putin ser.

Att Ukrainas frigörelse från Ryssland, dess demokratisering, dess nationella autonomi, och dess närmande till väst (EU och NATO) är en del av en USA-EU-Tyskland-Frankrike-västlig konspiration för att försvaga Ryssland. Ett krig med Ukraina som ombud.

Och självklart är USA, Ryssland, EU, och alla andra stormakter på olika sätt smutsigt inblandade i alla politiska konflikter och skeenden jorden runt. Detta för att bevaka sina själviska nationella intressen. Det är en del av den imperialistiska geopolitiska maktkampen på jorden.

Men det är ju inte Ukrainas fel. Så varför skulle de tacka nej till hjälp? USA:s revolution fick hjälp av kungafeodaldiktaturen Frankrike. Mängder av länder i Syd fick hjälp av det socialimperialistiska Sovjet och det statskapitalistiska Kina. Etcetera.

För att överleva måste även Ukraina ta emot den hjälp de behöver. Varifrån den än kan fås. Och varför i h-e ska de gå med på fred på andra villkor än en total rysk reträtt från Ukrainas folkrättsligt erkända territoriella gränser och territorium. Fred genom seger – som i Vietnam!

Fred via seger!

Ryssland är ju den skyldige, Ukraina det oskyldige offret! Det ska inte glömmas bort för att vissa vänstermänniskor ser mer till USA:s fula historia, än till Ukrainas frihetskamp här och nu!

En ”fredsplan” Ukraina inte har accepterat är;

  • Gå inte med i Nato.
  • Godkänn Rysslands stöld av Krim.
  • Acceptera att Donbas (regionerna Luhansk och Donetsk) får ryssvänlig autonomi.

Nu håller Ryssland dessutom på att ”russifiera” ytterligare två regioner de ockuperat i sydöstra Ukraina. Totalt fem regioner som Putin deklarerat ”för evigt ryska”.

Säg att Ryssland (eller annan stormakt) hade krävt samma sak av oss i Sverige – i fredens namn. Skulle vi svenskar acceptera detta:

  • Gå inte med i NATO eller annan organisatio som Ryssland ogillar.
  • Skänk hela Gotland till Ryssland.
  • Acceptera att Blekinge och Kalmar län får ryssvänlig autonomi (självbestämmande).

Och skulle Ukraina/Sverige säga nej, så skulle de beskyllas för att kriget fortsätter – vilket sker på många håll!?

Social nationell kamp

En tredje anledning till att vissa personer på vänsterkanten verkar vackla i stödet till Ukrainas principiellt viktiga befrielsekamp är att den, enligt dem, enbart är en nationell kamp, utan socialt innehåll.

De jämför med alla nationella och sociala befrielsekamper i Syd (”Tredje världen”). Som förde både en antiimperialistisk kamp och exempelvis genomförde (jord)reformer – i Vietnam och i andra fattiga länder. Även om de radikala sociala reformerna ofta blev till intet…

Men den svenska arbetarklassen stödde det norska folkets frigörelse från Sverige, utan att det fanns en social revolution med i bilden. Norge blev dock politisk demokrati före Sverige. Och det är väl i sig en enorm social omvälvning!

Samma i Ukraina som liksom Norge fått kämpa för nationell självständighet och politisk demokrati. I Ukraina via flera folkliga så kallade ”färgrevolutioner”. Är inte det nog ”folkmaktsrevolutionärt” för vänstersmak?

Förnekar Ukraina

Än allvarligare är att Putins Ryssland gång på gång påstår att Ukraina är en del av Ryssland. Ukrainska huvudstaden Kiev är ”Rysslands hjärta och Moder”, säger Putin.

Och i det medeltida ortodoxkristna Kievriket finns verkligen Rysslands rötter ­– liksom Ukrainas och Belarus. Tre östslaviska riken som utvecklat var sin nationella identitet.

”När Kievstaten försvann, flyttades makten till …Moskva…Ett ryskt tsardöme växte fram ur relationen mellan det östslaviskt ryska och det mongoliskt tatariska” (Populär historia).

Enligt en omstridd tolkning var Ukraina mer riktat mot Östersjön och Europa/demokrati. Ryssland mer riktat mot Asien/diktatur (”österländsk despoti”).

Men det är folket idag, inte historien igår som bestämmer nationalitet.

Folkmord!

På trettiotalet tvångskollektiviserade den storryske diktatorn Stalin bönderna (”En stark ledare”, enligt Putin), och plundrade dem på säd för att få resurser till industrin. Det ledde till allvarliga svältkatastrofer, vilka utnyttjades som vapen mot den ukrainska nationalismen. Miljoner bönder dog i det som ofta kallats folkmord (!) på det ukrainska folket; (”Holodomor”).

Det ledde till att vissa ukrainare samarbetade med de tyska nazisterna under andra världskriget (och en del nazister finns kvar än idag – som i alla Europas länder).

Det använder Putin i sin interna propaganda: ”Vi måste besegra och avmilitarisera nazisterna, såsom vi gjorde under det stora fosterländska kriget”. Så indoktrineras det ryska folket av den statliga propagandan – och även utländska ”ryssvänner” Mest nationalkonservativa och högerextremister, några med vänsterbakgrund. I sammanfattning av lögnerna:

”Ukraina är en artificiell antirysk och nazist-besmittad stat, som för ombudskrig för det dekadenta västs räkning mot Moder Ryssland”.

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina.

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!