Svensken som sålde Anom-telefoner gripen

I lördags greps en gängkriminell svensk man i Turkiet. Mannen som sålde den krypterade telefonen ANOM på bland annat den svenska marknaden. Telefonen och systemet i den var dock skapat av FBI så allt som de kriminella meddelande varandra via ANOM-telefonerna blev tillgängligt för polisen i en mängd länder. Däribland Sverige.

Mannens namn är Maximilian Rivkin och han har varit efterlyst i USA såväl som i Europa under en längre tid. I Sverige där han är född förekommer han under ett tjugotal avsnitt i brottsregistret. Bland dömdes han år 2013 till 7 års fängelse för att ha hanterat en stor mängd kokain. När han släpptes ur fängelset flyttade han officiellt til Serbien.

I Sverige är han häktad i sin frånvaro. Han är misstänkt för synnerligen grova narkotikabrott i ett ärende där dom fallit mot andra inblandade. Tio personer dömdes i Uppsala tingsrätt januari i år för omfattande narkotikahandel.

Turkiet och Colombia

Rivkin greps samtidigt som ytterligare fyra misstänkta. Enligt turkiska medier är de misstänkta för att köpt droger från Sydamerika som smugglats till bland annat till Australien, Nederländerna och Hongkong. Smugglingen har gått  via Sydkorea och Sydafrika. Inkomsterna har tvättats i Turkiet. Hittills har tillgångar till ett värde av 1,7 miljarder kronor tagits i beslag under polisinsatsen i Turkiet som kallas Kafes Operasyonunda (Operation Bur).

Enligt tillgänglig information anses han ha arbetat ihop med eller ha ingått i det internationella kriminella mc-gänget Comancheros MC som är särskilt starka i Australien och Nya Zeeland men även finns i andra länder. I Sverige har han i alla fall tidigare arbetat ihop med Bergsjögänget.

Periodvis har han också vistats i Colombia. 2019 greps han av colombiansk polis för flera olika brott. Han utvisades samma år från Colombia med förbud att återvända till landet inom sju år. Därefter bosatte han sig i Turkiet,

Rivkin ansökte om turkiskt medborgarskap med ett falskt bulgariskt pass. Han fick turkiskt medborgarskap och bytte då namn till Cem Cansu. Sannolikt investerade han pengar i Turkiet vilket är ett sätt att kunna köpa sig et turkiskt medborgarskap som många kriminella svenskar använt sig av. Han är dock också fortfarande svensk medborgare under sitt riktiga namn.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!