Kvinnan som tog jobb på häktet för att få gängledare fri

En kvinna i Göteborg tog anställning på häktet i Göteborg. Hennes syfte var att infiltrera Kriminalvården och hjälpa en högt uppsatt gängledare. Detta enligt Radio P4 Skaraborg.

I september år 2021 började kollegerna tro att någonting inte riktigt stod rätt till med kvinnan. Hon bröt mot flera av reglerna. Bland annat genom att ha ensamma kontakter med fångar. Framförallt med en fånge. Den 29-årige gängledaren. Han var misstänkt för inblandning i en mordhärva.

Planen var att kvinnan skulle hjälpa mannen att bli fri. Samtidigt framstår planerna delvis som både naiva och okunniga. I kvinnans bostad kunde polisen bland annat hitta brev från gängledaren med instruktioner om hur vittnen skulle påverkas.

Kvinnan dömdes i februari 2023 i tingsrätten för grovt tjänstefel. I januari 2024 ska fallet tas upp i hovrätten. Det är inte heller det enda fallet där kriminella skaffat sig inflytande eller möjligt inflytanda i rättsväsendet och kriminalvården. Väldigt ofta är det också via kvinnor. Vi har exempelvis fallet åklagaren som är släkt med en tungt gängkriminell och kvinnan som avslöjade saker för personer i Turebergsnätverket.

Läs mer: