Gängens sprängämnen – Forcit Explosives

Det är oerhört lätt för de kriminella gängen att komma över sprängämnen. Det visar en granskning som Dagens Arbete genomfört. De kan i allmänhet gå direkt inpå en sprängämnesgrossist och köpa de sprängmedel som de behöver. För grossisterna kollar sällan identitet på köparen. Inte heller brukar de kolla om köparen eller köparens företag har sprängtillstånd:

I en av polisens förundersökningar, om dynamit som hamnat hos kriminella, så framgår det att anställda hos grossisterna inte kontrollerar id för att säkerställa att rätt person hämtar sprängmedlet: ”Vi vet egentligen inte att det är NN” säger en anställd, som lämnat ut sprängmedel utan kontroller.

I en annan förundersökning kan man läsa hur anställda på Forcit Explosives, en av de större grossisterna, själva skrivit på följesedeln, i stället för att kunden gjort det. I vissa fall har det helt saknats underskrifter så att man inte kunnat se exakt beställare, vem som lämnat ut eller vem som hämtat leveransen.

Forcit

Dagens Arbete har varit i kontakt med Forcits (företaget heter formellt Forcit Sweden AB) VD Niclas Nilsson som uppger att de numera har skärpt rutinerna. ID på köparna ska alltid kollas och det ska finnas sprängtillstånd. När det nya rutinerna infördes eller om de verkligen fungerar har Dagens Arbete inte följt upp.

Forcit Sweden AB ägs av det finska företaget Forcit AB Oy som också har ytterligare ett svenskt dotterbolag, Forcit Consulting AB. Styrelsen i Forcit Sweden AB består av Tommi Iikka Halonen (ordf), Ylva Andersson, Janne Matias Lehto och Jesper Godlund.

Bristande lagstiftning

Enligt den lagstiftning som finns behöver inte sprängämnesgrossisterna kolla identiteten på köparna. Men den som köper sprängämnen måste ha tillstånd att hantera det. Samtidigt finns inga egentliga möjligheter för grossisterna att kontrollera om tillstånden fortfarande gäller eller om de överhuvudtaget är giltiga. Det finns helt enkelt inget datasystem som hanterar det. Inget centralt register över tillstånd utan varje kommun har sitt eget register. Men det finns planer på att ta fram ett nationellt register.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.