Bekämpa gängen – inför ett nationellt sprängämnesregister

Precis som när det gäller skjutvapen finns ingen som helst kontroll över handeln och hanteringen av sprängämnen. Efter ett idiotiskt beslut år 2009 när ansvaret för kontrollen av sprängämnen lades på kommunerna stället för polisen har kontrollen av sprängämnen i stort sett upphört.

Det finns ingen struktur för att hantera sprängämnen på byggarbetsplatserna där de används och ingen kontroll. Det finns ingen kontroll av vem som köper sprängämnen och hanterar det. På de svenska byggarbetsplatserna tjäls stora mängder sprängämnen. Det hamnar sen hos de kriminella gängen. Personer som dömts för brott och personer som blivit av med tillståndet kan fortsätt hantera sprängämnen. Det finns nämligen ingen som har nån koll.

För att kunna åtgärda problemet behövs ett nationellt register över sprängämnen och de som får hantera det. Precis på samma sätt som det behövs ett centraliserat nationellt vapenregister. Den som begår brott ska bli av med sprängämnestillstånd såväl som vapenlicens. Den som säljer vapen eller sprängämnen som hamnar hos kriminella ska bli av med sin licens eller sitt tillstånd.

På byggarbetsplatser borde huvudentreprenören vara ansvarig för de sprängämnen som hanteras även om det är underleverantörer och underentreprenörer som hanterar det. Om byggmarknaden återreglerades och upphandling i flera led förbjöds skulle det också underlätta enormt.

När det gäller ett nationellt register så planerar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att det ska införas under nästa år. Men förmodligen kommer det inta att hjälpa. Det behövs fler åtgärder.

Läs mer om hur gängen kan bekämpas:
Läs mer om sprängämnen:
Läs mer om bombmakare:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!