Bombmakaren från Sundbyberg

Den bombmakare jag här skiver om är uppvuxen i Sundbyberg i vad som verkar vara en stabil medelklassfamilj. Han har själv uppgett att han haft en bra uppväxt i en personutredning från Kriminalvården från februari 2023. Riktigt varför han hamnade i kriminella gäng och grov brottslighet går inte att förstå utifrån det material som finns från kriminalvården och i forma av domar.

Klart är i alla fall att han som heter Alfred Wennberg för sex år sen greps för narkotikabrott. Han förvarade då narkotika för det kriminella nätverk som går under namnet Dödspatrullen. Vid ett tillslag hittade polisen 26 kilo amfetamin i hans lägenhet. För brottet fick han fängelse i 4 och ett halvt år.

Bomber

Efter att fängelsestraffet avtjänats dyker Wennberg upp som bombtillverkare i Foxtrotnätverket. Han tillverkar termosbomber som utlöses med hjälp av ström från bilbatterier. Förmodligen knöt han kontakter med personer från Nätverk Foxtrot i fängelset. Det hela är ett klassiskt exempel på hur fängelsestraff leder till inskolning i grövre brottslighet och byggande av en kriminell identitet samtidigt som nya kontakter med andra kriminella byggs upp.

I flera chattar kring våldsdåd under våldsvågen i början av 2023 förekommer Wennberg under aliaset Taurus. Han leder personer om placerar ut bomber och talar om för dem hur de ska göra. Dessutom köper han utrustning till bomber, tillverkar dem och levererar dem till platser där utförarna kan hämta dem. Två av de bomber Wennberg tillvekade användes i Stockholm. En mot restaurangen Faros på Södermalm och en mot en adress i Kista. Båda adressen kan knyts till släktingar till Mikael Tenezos (Greken) från Dalennätverket.

Tre andra bomber som Wennberg tillverkat hittades i Sundsvall när polisen gjorde ett tillslag mot två olika lägenheter. De kom alltså aldrig till användning. Wennberg åtalades för flera brott mot mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt brott, allmänfarlig ödeläggelse och grovt narkotikabrott. Han fick totalt 3 års fängelse. Han dömdes för medverkan i bombdådet i Kista men frikändes vad det gäller bombdådet på Södermalm trots att hans DNA fanns på bomben.

I Sundsvall hittades Alfred Wennbergs fingeravtryck på tejp. Han kunde kopplas till olika chattar och fotografier på termosbomberna med mera.

Mord

I mitten av oktober häktades Alfred Wennberg på nytt. Denna gång för medhjälp till mord i Huvudsta den 20 januari. En man utan kopplingar till gängkriminalitet hittades skjuten utanför en restaurang i Huvudsta centrum. Måltavla ska ha varit en person i Dalennätverket. Två män, 25 och 29 år gamla, är häktade misstänkta för mordet.

Vapnet som användes vid mordet i Huvudsta var samma vapen som skickades med en taxi till Skogås en vecka senare. Där gick en 15-åring in på sushirestaurangen i Skogås centrum och sköt en jämnårig pojke i huvudet, enligt polisens misstankar. Den rättegången pågår nu i Attunda tingsrätt.

Wennberg är bara en av många bombmakare som åkt fast i år.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!