Tidigare liberal dömd för bombtillverkning

I september 2023 fick Malmöpolisen tips av kollegor i Örebro om en 19-årig Malmöbo som sålde termosbomber. Polisen gjorde efter en tids spaning en insats där de grep 19-åringen i en bil. Han greps tillsammans med bilägaren, en 38-årig man. I bilen hittades också 4,9 kilo kaliumnitrat (kalisalpeter) och 1 kilo svavel. Det är ämnen som kan användas för tillverkning av svartkrut.

Vid husrannsakan i 19-åringens bostad hittades dessutom två dunkar med 3,6 kilo krut. Där fanns också metalltermosar, plaströr, stålkulor och tomtebloss.19-åringen erkände för polisen att materialet skulle användas för att tillverka termosbomber som skulle säljas till personer i den kriminella miljön.

38-åringen hävdade sin oskuld och att att han inte haft något med bomb tillverkningen att göra. Tingsrätten ansåg det dock bevisat att 38-åringen och 19-åringen tillsammans bedrivit bombtillverkningen i syfte att sälja bomberna.

Nu har 19-åringen och 38-åringen dömts för bombtillverkningen. För grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Såväl 38-åringen som 19-åringen fick 4 års fängelse.

Den 38-årige mannen har tidigare dömts till fyra och ett halvt års fängelse för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Detta efter att polisen hittat tre pistoler med ammunition och stora mängder narkotika i hans lägenhet. Domen föll i januari 2020.

38-åringen har tidigare var anställd på Migrationsverket (sen 2012) och kandidat för Liberalerna i valet 2018.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!