Att skriva och att blogga och om vad

Samuel Skånberg är en av personerna bakom Kamratdataföreningen Konstellationen. Han har också en blogg där han precis skrivit två inlägg om att skriva inlägg om politik och annat. På bloggar, i tidningar och som böcker. Om att välja ut ämnen att skriva om och hur en kan skriva om dessa ämnen. Detta är en kommentar till hans inlägg med funderingar kring samma frågor.

Jag har drivit min blogg sen 2003. Det är Sveriges i särklass största vänsterblogg. En anledning till det är att jag varit envis och fortsatt när andra slutat. Det är viktigt för den som vill ha läsare. Att inte ge upp. De är också vad Jörgen Astonson som har ett de största vänsterkontona på Facebook säger. Den som vill skriva och påverka måste vara uthållig.

Dessutom har jag utvidgat min blogg med nya bloggar så att det numera är en hel nättidning. Det har gett mig en möjlighet att vända mig till olika målgrupper för olika delar av min blogg. Något som gett mig fler läsare. Framförallt är det Fiskebloggen Njord och finansbloggen De 15 familjerna som gett fler läsare.

En annan lärdom är att bestämma sig vad det gäller de som ens skrivande riktar sig till. För mig har det handlat om mina gamla arbetskamrater på olika industrier och andra människor med samma bakgrund och klasstillhörighet. Arbetarklassmän helt enkelt.

Enligt Googles statistik kring min blogg är det också just dessa som jag når med mitt skrivande. Idag handlar det mest om unga arbetarklassmän medan det tidigare var medelålders och äldre arbetarklassmän. Cirka 60-70% av mina läsare är män och över hälften av dem verkar max ha gymnasieutbildning. Detta gäller Svensson-bloggen och inte de andra delarna av min sajt.

Vad skriver jag om?

Jag har valt ut ämnen som jag är intresserad av men utifrån principen om vad vi skulle ha diskuterat i fikarummen på de olika arbetsplatser jag varit på. Brottslighet, lag och ordning har därmed blivit det viktigaste ämnesområdet. Annat jag skriver om är energifrågan, klimat, miljö, minoriteters rättigheter, rasism, fascism och nazism såväl som arbetsmiljö, arbetsolyckor och ekonomiska frågor. Plus internet, bloggande och den svenska vänstern.

Frågorna om havsmiljön med fisket i centrum fick efter en tid en egen sajt. Att det är en viktig fråga för mig att skriva om beror på att jag är född på en liten ö. En av Sveriges mest avlägsna öar. 2 timmars resa från Göteborg och 2 timmars resa med båt från Skagen.

Ön har klarat sig mycket bra i förhållande till andra öar och fisket är än idag det som de lever på. Det är idag Sveriges näst största fiskeläge sett till tonnage, antal sysselsatta och ekonomisk omsättning. Detta tack vare att de håller ihop och gemensamt satsat för att garantera öns överlevnad. Det har därför känts viktigt att skriva om detta.

Jag skriver också om svenska storföretag, de som äger dem och vilka som har makten i dem. Det jag skriver är i samma anda som den gamle vänsterpartiledaren CH Hermanssons böcker om de 15 familjerna och därför har jag också kallat den delen av mina sajt för De 15 familjerna.

I övrigt skriver jag också om historia, speciellt om Göteborgshistoria. Det gör jag på sajten Det gamla Göteborg som är en av Sveriges största historiesajter på nätet. Den sajten är inte en del av Svenssons Nyheter.

Programvaror

Alla mina sajter är gjorda i WordPress som är världens vanligaste hemsidesprogram. Nästan hälften av världens webbsajter är gjorda i detta program. Från början var det enbart en bloggprogramvara med numera är det mycket mer. Det är lätt att hantera och kräver ingen teknisk kunskap eller datorkunskap.

De flesta webbhotell erbjuder färdiga installationer med WordPress. Dessutom finns wordpress.com där det är helt gratis att starta en blogg eller en hemsida.

Jag ser WordPress som ett bättre alternativ för de flesta människor än de alternativ som Samuel Skånberg skriver om på sin blogg. De alternativen kräver mer kunskap och datorer och teknik vilket gör att de inte är till för de flesta.

WordPress är dessutom fri och gratis programvara som inte kontrolleras av något storföretag.

Hur nå läsare?

Det viktigaste för att nå läsare är att skriva ofta och regelbundet. Den som bara skriver nån gång ibland får i stort sett inga läsare. Inte heller den som skriver fem inlägg en vecka och sen ingenting på flera månader.

Skriv nånting varje vecka eller ännu bättre, varje dag. Betänk att det tar lång tid att får många läsare. Det kan ta många månader, eller till och med år, innan en sajt eller blogg får några större mängder läsare. OM du inet är en känd person för då går det mycket snabbare.

Välj också ämnen som du är intresserad av. Fokusera gärna på ett eller två ämnen (jag har valt brottslighet som fokus). helst ska det handla om ämnen där du har specialkunskaper. Om inte så skaffa specialkunskaper. Läs mer än du skriver. Ägna mer tid åt att läsa in en fråga än den tid du ägnar åt att skriva om frågan.

Följ också andra bloggar liksom vänstertidningar och kommentera det som de skriver. Med länkar till det du kommenterar.

Sökmotorer

För att nå läsare finns det några saker som är viktiga. Det första är att bloggen eller sajten måste synas i sökningar i olika sökmotorer som Google, Bing, Ecosia etc. Därför är det viktigt att sajten utformas så att den syns där.

För att förbättra synligheten är det dessutom viktigt att installera nån programvara som sökmotoroptimerar. För WordPress finns det flera tillägg som gör just det. Alla fungerar i stort sett lika bra. Jag använder en som heter All in One SEO. En annan vanlig heter Yoast.

Dessutom bör det länkas flitigt (dock inte för mycket och inte till sådant som är irrelevant för det ämne artikeln handlar om). Detta förbättrar synligheten hos sökmotorerna (om än inte lika mycket som det gjorde för några år sen). Länka också tillbaka till de som länkar till dig (såvida det inte är högerextrema sajter eller trollsajter, då ska du inte göra det).

Sociala medier

Ett annat sätt att nå läsare är med hjälp av sociala medier. Facebook, X (Twitter), Mastodon, Threads, Bluesky med mera. Skaffa konton där och posta länkar till din sajt där. Att ideologiska vara mot storföretag som Meta (Facebook, Instagram, Threads, WhatsApp), Alphabet (Google, Youtube), X med flera kanske innebär att det tar emot. Men det en skriver bör ju bli läst och därför är det viktigt att göra det känt även genom dessa kanaler.

Mastodon är en programvara som är fri och inte kontrollerade av nåt storföretag. Det är en del av något som kallas Fediversum vilket innebär att det som postas där även kan nås av personer på många andra sociala medier (ex.vis Pixelfed, Misskey, PeerTube, Lemmy, K-bin, Friendica, Pleroma med flera) som också ingår i Fediversum. Dessutom kan en WordPress-blogg eller -sajt bli en del av Fediversum genom ett tillägg (ActivityPub).

Den som vill skaffa ett Mastodon-kontot kan göra det på exempelvis Spejset, Radikal.social eller Fribygda. Eller på en större server (instans) som Mastodon.nu.

Se dessutom till att din sajt indexeras av Mediakollen och Nyhetskartan. Förutsatt förstås att det är en politisk blogg eller sajt på vänsterkanten. En sajt som Det gamla Göteborg kan förstås inte indexeras där.

Vänstertidningar och bloggar att kolla in
Öppna sajter
Låsta sajter (kräver betalning, de flesta har dock en del öppna artiklar)
Bloggar
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!