Högerregeringen planerar för högre elpriser

Regeringen vill bygga mer kärnkraft. Kärnkraft är dyrt att bygga och för att det ska löna sig krävs ett högt elpris. Men så länge vi har vindkraft, solenergi och vattenkraft kommer elpriset att vara betydligt lägre än vad som behövs för att kärnkraften ska löna sig.

Högerregeringens planer på mer kärnkraft kräver statliga subventioner när den byggs såväl som subventioner under driften. Det betyder att alla kärnkraftverk, nya som gamla, ständigt måste subventioneras av staten. Detta genom bidrag och subventioner eller av elanvändarna genom påtvingade högre priser.

Höga elpriser

Väljer staten den senare metoden leder till att en massa industri kommer att flytta från Sverige. De som planerar ny elkrävande klimatvänlig och miljövänlig produktion av olika slag att lägga ner sina framtidssatsningar på ny industri och nya jobb.

Om staten skulle välja bidrag och subventioner skulle det leda till att en stor del av våra skatter skulle gå till att subventionera el producerad av kärnkraft. Pengar som annars skulle kunna användas till skola, vård och omsorg.

Det vore mycket bättre före alla elkonsumenter såväl som för industrin och samhället om elsystemet helt bygger på fria och förnybara källor som vatten, vind och sol. Det ger billigare el, bättre och säkrare miljö och samhälle.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!