Vänstern och internet – en dysfunktionell relation

Genom ett antal inlägg av mig på Nyhetskartan och här på min blogg samt några inlägg av Tobias Hübinette har det tydliggjorts att vänstern misslyckats kraftigt när det gäller internetnärvaro. De högerextremas närvaro är betydligt större och deras mediesajter har mycket fler läsare, tittare och lyssnare.

Jag har också kunnat konstatera att vänstersajter sällan länkar till varandra och sällan kommenterar varandra. Det debatteras sällan mellan olika sajter och det refereras nästan aldrig mellan de olika sajterna.

Det finns nästan bara en sajt som gör det. Min egen blogg. Regelbundet länkar jag till artiklar på andra vänstersajter och kommenterar vad som skrivs där. Även Magasinet Konkret har dock börjat gör det, men då handlar det främst om artiklar jag skrivit. Internationalen och Aktuellt Fokus återpublicerar också artiklar från min blogg då jag explicit tillåter andra vänstersajter att göra det.

Ett exempel är min kritik av ETC:s skriverier om brott som jag uttryckt i flera inläggmin blogg och i Magasinet Konkret. Utan att få någon som helst reaktion från skribenter i ETC. Inte ens de jag kritiserat. Jag har också åtskilliga gånger skrivit om Aretakis syn på avkriminalisering och legalisering av narkotika. Utan att jag fått några reaktioner.

Även när det gäller debatten om Vänsterpartiets nya partiprogram har jag skrivit om och länkat till sådant som andra skrivit på en mängd andra vänstersajter. Jag har också återpublicerat artiklar från tidningen Internationalen av flera olika författare. Inte heller på detta område har jag nånsin fått någon respons.

Vi kan konstatera att debatten inom vänstern tycks död. Alla håller sig inom sin egen ekokammare. Vilket onekligen är något märkligt då många skribenter samtidigt skriver artiklar i flera olika publikationer.

Få läsare på vänsterns sajter innebär också få läsare på vänsterns sociala medier. Debatten på sociala medier är dessutom icke-fungerande. Den är grund, tillfällig. onyanserad, upprepningar och korta kommentarer till borgarmedia. Idé- och tankeutbytet är nästan noll. Det går heller inte att följa debatter på sociala medier, att gå tillbaka eller söka reda på en viss debatt.

Undantaget i sammanhanget är dock i viss mån Mastodon där det ändå förekommer en viss debatt som delvis fungerar. Men även där är sökningar i effterhand i stort sett omöjliga. Det är också svårt att följa en debatt för den som inte deltar i den.

De sociala medierna kan därför inte och bör inte vara grunden i vänsterns kommunikation på nätet. Varken vad det gäller utåtriktad kommunikation eller för intern debatt och kommunikation. Av de skäl som jag anfört ovan fungerar inte det. Därför behöver vänstern bygga upp en egen infrastruktur på nätet. Tyvärr håller sig de flesta vänsterorganisationer på facebook för sina försök till debatt. Det fungerar inte. Det var annorlunda för 10-15 år sen. Då hade vänstern en egen infrastruktur på nätet. Socialism.nu, Yelah.net, Motkraft.net med mera.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!