Vänstern, fediversum och böcker

Jag har skrivit en rad inlägg om olika program som vänstern kan använda för att bygga en egen och större närvaro på nätet. Flera olika sätt, programvaror, initiativ och sajter som stärker och kan stärka vänstern på nätet. Detta är ytterligare en sådan artikel men denna gång handlar det om nåt mer specialiserat. Sajter som är till för att skriva om och recensera böcker.

Typexemplet på en sådan sajt är Goodreads men den sajten ägs och kontrolleras av storföretaget Amazon. Vill vi undvika den typen av företag så måste andra sajter och programvaror användas. En sajt av samma slag och som dessutom är svenskspråkig är Dagens Bok.

Samtidigt så är bokrecensioner viktiga för vänstertidningar och många bloggare inklusive en del vänsterbloggar. Det finns dessutom en sajt som samlar nyheter från bokbloggar, Bokbloggar.se. Problemet med den sajten är att den använder generella RSS-flöden på de sajter den indexerar och inte bara flöden som bara innehåller artiklar om böcker. Sådana finns på de flesta vänstertidningar såväl som på de flesta bloggar.

Vänsterbloggar och vänstertidningar recenserar förstås främst vänsterböcker. Två typer av sajter kan därför vara intressanta för vänstern i Sverige. En vänstersajt som diskutera böcker ur olika perspektiv där en gemensam nämnare är vänsterståndpunkter och en vänstersajt som sammanställer bokrecensioner och bokanmälningar från vänstersajter enligt samma principer som Bokbloggar.se.

Bookwyrm

Den första typen av sajt kan drivas med hjälp av en programvara som Bookwyrm. Bookwyrm är en fri och öppen programvara som kommunicerar med hjälp av protokollet ActivityPub. Det betyder att det som skrivs på Bookwyrm kan läsas av alla som har ett konto på någon sajt eller tjänst i Fediversum. Exempelvis en WordPress-blogg med AcitivityPub-tillägg, en Mastodonsajt eller en Lemmysajt. Någon svenskspråkig Bookwyrm-sajt finns inte idag.

Den andra typen av boksajt kan drivas med hjälp av WordPress med lämpliga tillägg. Den här typen av sajter kanske inte är en direkt prioritet för vänstern men kan på sikt bli intressant. De kan ha betydelse för vänsterns förlag som Leopard, Verbal, Daidalos, Ordfront, Tankekraft, Arkiv, Stormklockan, Atlas, Röda Rummet, Federativ med flera. Och för försäljningen och läsningen av böcker med ett vänsterbudskap. Kanske något av de nämnda bokförlagen borde starta en Bookwyrminstans (server, sajt).

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!