Vänstern och fediversum – radio, musik och poddar

Poddar har växt fram som en central kanal för vänstern i Sverige. Men det finns flera problem i sammanhanget. De flesta poddarna existerar bara en kort tid eller så har de en mycket intermittent takt i produktionen av nya avsnitt. De är också beroende av kommersiella företag för distributionen.

Antingen genom att de kräver en app gjord för Android (Google) eller iOS som Radio Noden, Acast. Podbean, Overcast, Pocket Casts, Player FM, iTunes eller på webbsajter som Poddtoppen, Acast, Apple Podcast (iTunes), Podtail, Podcasts.nu, Sveriges Radio Play, Soundcloud, Spotify med flera.

Det finns helt enkelt en enorm mängd program och sajter där det går att lyssna på poddar. Beroendet av storbolag är därmed ganska litet även om apparna är helt beroende av storbolag och dessutom skapar inlåsning. Många av webbsajterna drivs också av storbolag. Vänsterpoddar dränks också av den enroma mängd kommersiella och ytliga poddar som finns. De är svåra att hitta.

Vänsterns poddar

Radio Noden är några som erbjuder vänsterpoddar. Men de är beroende av storbolagen genom att det är en app. Radio åt alla erbjuder däremot möjligheter att lyssna på vänsterpoddar direkt på webben utan att använda en storbolagsprodukt eller en annan kommersiell sajt där vänsterns poddar försvinner i mängden. ETC Play har en egen sajt där deras egna poddar går att lyssna på. Andra vänsterpoddar är dock ofta beroende av storbolagssajter för att vi ska kunna lyssna på dem.

En svårighet är också att det i det stora utbudet av sajter och appar kan vara svårt att hitta till vänsterpoddarna. Det går att hitta några genom Radio Nodens App och några hittas enkelt genom Radio åt alla. Andra går att hitta genom de tidskrifter och tidningar som gör dem. Men det bästa sättet att hitta vänsterpoddar är genom sajter som Nyhetskartan och Mediakollen. De listar de flesta vänsterpoddar med länkar till deras RSS-flöden på lite olika sajter.

Fediversum

Men det finns möjligheter för vänstern att skapa sig en gemensam plattform som kan erbjuda lyssning på de flesta vänsterpoddar. Det finns flera programvaror att använda för detta. En av dem är Castopod och en annan är Funkwhale. De kan både användas för att sätta upp egna servrar. Någon sådan finns dock ännu inte i Sverige men det vore onekligen intressant för vänstern att få en egen kanal för de poddar som finns. Att de kunde samlas på ett ställe.

Castopod är en sajt som är helt inriktad på att erbjuda lyssning på poddar medan Funkwhale är en sajt som främst är till för musik men den funkar lika bra för poddar. Funkwhale är alltså ett fritt och öppet alternativ till Sporify och Soundcloud.

Castopod och Funkwhale är dessutom delar av Fediversum. Poddar och musik som publiceras där går att lyssna på via alla program och servrar i Fediversum. Vilket gör dem ännu bättre för vänstern. Det vore kanske bättre om personerna bakom Radio Noden, Radio åt alla och ETC Play istället för att satsa på en egen app eller sajt satsade på en egen server med Castopod eller Funkwhale. En sajt som kunde erbjuda alla existerande svenska poddar på vänsterkanten.

Fediversum är ett federerat nätverk av en mängd olika sajter, servrar och instanser som använder protokollet AcitivityPub för att kommunicera. Det bygger på fri och öppen programvara. Fördelen med detta är att inget storbolag kan kontrollera sajterna eller programvaran. Ingen användare är bunden till en viss sajt, server eller instans för att kommunicera med all andra. Fediversum är som gjort för vänstern.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!