Vänstern och fediversum – arrangemang och möten

Idag är en av de främsta funktionerna med Facebook för vänstermänniskor att hålla reda på demonstrationer, möten, musikarrangemang med mera. Dvs vänstern är helt beroende av ett storföretag för att sprida information om sidan aktiviteter. En del kombinerar det förstås med mejlutskick men det hör ändå till ovanligheterna.

I praktiken betyder detta att olika vänsterarrangemang har svårt att nå ut till personer utanfrö de kretsar som arrangerar mötet, evenemanget, demonstrationen eller händelsen. Förr i tiden var affischer som spriddes på allmänna och offentliga platser ett sätt att nå utanför de direkt berörda kretsarna av personer. Idag finns ingen egentlig motsvarighet.

Men det börjar dyka upp andra typer av tjänster för att hålla reda på olika arrangemang. En sådan tjänst är Gnistor.se som samlar in och publicerar information om arrangemang, möten och demonstrationer samt publicerar det på nätet. Dessutom finns Kamratpostaren som samlar in information om möten med mera och ser till att de publiceras på olika sociala medier som exempelvis Mastodon..

Ett problem med Gnistor och Kamratpostaren är att de inte på långa vägar lyckas få med alla arrangemang. Arrangemang i den attuonoma och anarkistiska delen av vänstern dominerar.

Fediversum

Men naturligtvis vore det ändå bättre med sajter som möjliggjorde för alla att själva publicera sin arrangemang och information om dem. Utan att kontrolleras av något storbolag. Några programvaror för att skapa sådana sajter existerar dessutom redan. Den största och vanligaste heter Mobilizon. En annan heter Gancio. Det är federerade och distribuerade program som kommunicerar med protokollet ActivityPub.

Mobilizon och Gancio är en del av det omfattande nätverk som kallas Fediversum där alla program kan kommunicera med varandra. Det som publiceras på en sajt (server, instans) med Mobilizon eller Gancio kan följas av personer med konton på Mastodon, Lemmy eller nån annan programvara i Fediversum. Några svenska servar (sajter, instanser) för Mobilizon och Gancio existerar dock inte idag. Och inte heller känner jag till några planer att starta någon.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!