Spotify, rapparna och de kriminella gängen

Sen tidigare är det välkänt att det finns en koppling mellan många svenska rappare och de kriminella gängen. Det har mest setts som om det handlar om kulturell identifikation och att hänga med kompisar. Men det har visat sig att det har större betydelse än så. Rapparna är centrala för gängens penningtvätt och gängen är de som garanterar rapparnas inkomster. I stort sett alla kriminella förortsgäng i Sverige har därför rappare knutna till sig.

Rapparna

Det går till så att rapparen spelat in låtar som läggs ut på Spotify. Det kriminella gänget betalar personer för att skapa falska lyssningar. 85% av alla köpta lyssningar kan kopplas till rappmusik. De falska spelningar innebär att rapparen får mer betalt. Dessutom får det som resultat att det som ser ut som en stor succé leder till ökat antal riktiga lyssningar. Det ger ytterligare mer betalt.

Spotify

Spotify betalar ut pengar till rapparen eller hans bolag. Därefter får rapparen behålla en del av pengarna medan resten på olika sätt överförs till andra i det kriminella nätverket. Alla inblandade är beroende av varandra och alla inblandade tjänar pengar. Spotify tjänar pengar. Rapparna tjänar pengar, Gängen får sin svarta pengar vita. De som betalar är de som köper droger från de kriminella gängen.

Drogaffärer, drogmarknaden och bedrägerier har indirekt blivit en viktig inkomstkälla för Spotify. Rappartisterna framstår som mer populära än vad de i verkligheten är och får fler legitima lyssningar. De får också priser och får uppträda i radio och TV som en följd av de falska lyssnarsiffrorna. De köpta lyssningarna missgynnar på flera olika sätt andra artister.

Gängen

Gängen får ett direkt inflytande på rappartisterna som är beroende av gängen för sina inkomster. Rapparna blir en del av gängen och skriver därför låtar om gänglivet och uppträder med alla möjliga kriminella attribut.  De stora pengar som omsätts via utbetalningar från leder i sig till konflikter om fördelning och summor. Sådant kan ha legat bakom kidnappningen och det senare mordet av Einár. Det kan också ligga bakom andra våldsdåd. Men bedrägerier och konflikter om kokainhandeln ligger nog bakom mer våld och fler konflikter.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!