Vapensmeden från Växjö

Vapensmeden från Växjö är en man som redan 1997 dömdes för grovt vapenbrott. Då fick han fängelse i 2 år. 2003 var det dags igen. 1 års fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott. 2005 dömdes han igen. Nu till tre års fängelse för grovt vapenbrott och grov smuggling. Detta för att ha innehaft 19 skjutvapen, mängder med vapendelar och 2 400 patroner samt för att ha smugglat vapendelar till Sverige.

År 2008 var det dags igen. 1 års fängelse för grovt vapenbrott.  Dessutom har vi ett flertal tillfällen dömts till böter för olika trafikrelaterade brott. Enligt domen fungerade han som vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar.

På grund av alla straff har han kallats maffians vapensmed i Expressen. Men det verkar lite överdrivet. Med tanke på att frivilligt framträtt med namn i media verkar det som om han själv försöker framställe sig som mer betydande än vad han faktiskt varit och är. Dessutom verkar det bara vara Expressen som gett honom det epitetet. Samtidigt är det uppenbart att han flitigt handlat med vapen utan att ha tillstånd för det. Men det verkar uppenbart riskfyllt att köpa vapen av honom då han åker fast hela tiden. Om och om igen. Mannens namn är Raimo Huolman.

Återkommande brottslighet

2013 drev han företaget RH Lego som handlade vapen, vapendelar och vapentillbehör och intervjuades i Expressen. Två år innan dess framträdde han i radio. I programmet gick han igenom hur ett gevär byggs om till militär standard så att det klarar av att skjuta automateld. Vid denna tid var han häktad som misstänkt för grovt vapenbrott, grov smuggling och grovt krigsmaterielbrott. Han nekade till brott.

År 2015 blev han återigen intervjuad i Expressen om sin verksamhet efter att ha blivit dömd för brotten som polisen avslöjade tillslaget i oktober 2013. Han ska ha tillverkat minst 600 konverteringssatser till Glockpistoler och sålt minst 300 konverteringssatser till det halvautomatiska geväret AR 15. Vid tillslaget mot hans verlstad hittade också en eldkastare. Konverteringssatserna gör vapen helautomatiska. Han hade då också blivit vräkt från den villa där han bodde och den verkstad där han tidigare bedrivit sin verksamhet. Hans företag hade förklarats i konkurs.

År 2019 dömdes han igen. För bland annat vapenbrott. Han fick rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. I mars 2021 upphörde vården och han blev fri.

Vapen till Nätverk Foxtrot

2023 var det dags igen. I samband med flera ärenden i Strängnäs med koppling till Nätverk Foxtrot dök hans namn upp igen.

Under utredningen hittade polisen vapen som kunde kopplas till Huolman i närheten av hans nya villa i Ingelstad utanför Växjö. Bland annat hittades två 3D-printade halvautomatiska skjutvapen utformade som kulsprutepistoler med tillhörande ljuddämpare, och flera revolvrar.

Efter en tids spaning greps en Raimo Huolman vid vapengömman. Även en annan man greps för att ha besökt vapengömman. Raimo Huolman dömdes av Växjö tingsrätt till fyra år och sex månaders fängelse för synnerligen grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om explosiva varor.  Hans 52-årige kompanjon dömdes till 4 års fängelse.

Göta hovrätt fastslog senare tingsrättens dom. Fyra män med koppling till Nätverk Foxtrot åtalades också för vapenbrott i samband med beslagen hos Huolman. Men de frikändes i brist på bevis. De kunde enligt domen inte kopplas till vapnen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!