Legaliserad cannabis i Tyskland – avkriminalisering i Sverige?

Konsekvensen av legaliserad cannabis i Tyskland är att det blir mycket svårt att upprätthålla den hårda kriminaliseringen i Sverige. I Nederländerna och Danmark är eget bruk och innehav för eget bruk i praktiken avkriminaliserat. Luxemburg och Malta är två länder som tidigare legaliserat medan Portugal har avkriminaliserat.

Legaliseringen i Tyskland minskar möjligheten för Sverige att föra en radikalt annorlunda politik när det gäller cannabis och eget bruk. Det är som jag ser det därför bara en tidsfråga innan avkriminalisering står på den politiska agendan i Sverige.

En avkriminalisering av eget bruk och innehav för eget bruk skulle kraftigt minska brottsligheten i Sverige de detta är bland de allra vanligaste brotten. Behovet av att bygga fler fängelser skulle försvinna och polisen skulle kunna fokusera på att bekämpa allvarliga brott, bedrägerier och vardagsbrott istället för ständiga och provokativa kontroller av ungdomar.

En avkriminalisering skulle minska de kriminella gängens möjligheter att tjäna pengar, öka förtroendet för polisen och minska gängens möjlighet att rekrytera. De som missbrukar cannabis skulle kunna få vård utan att hamna i fängelse. Det skulle helt enkelt vara bar en väldigt massa sätt.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!