Avprivatisering är vägen framåt

I ETC har Johan Jenny Ehrenberg skrivit en ledare om avprivatisering eller förstatliganden. Jag tycker dock avprivatisering är ett bättre ord för det är inte nödvändigtvis staten som måste ta över. Det Ehrenberg föreslår är att det apoteken, skolorna, försvarsindustrin, läkemedelsindustrin förstatligas samt att det skapas en statlig bank. Dessutom föreslår han ett statligt byggbolag. Förstatliganden eller avprivatisering är vägen framåt. Utan tvekan.

Jag är ytterst tveksam till att förstatligande är det rätta för försvarsindustrin och läkemedelsindustrin. Men nåt måste göras åt patenten. Jag tycker självklart också att ett förstatligande av de vinstdrivna aktiebolagsägda privatskolorna är rimligt. Däremot kan vi säkerligen behålla de stiftelse- och organisationsdrivna privatskolorna så länge som vi förbjuder religiösa skolor. En statlig bank är förstås självklart.

Och när det gäller byggbolag så kanske det är rimligt med ett statligt bolag. Förr fanns det exempelvis ett byggbolag som ägdes av personalen genom sin fackförening och det kanske återigen är en bit av lösningen.

Vården

Avprivatisering är också vägen framåt för vården. Hemtjänst, äldrevård, vårdcentraler, sjukhus etc måste avprivatiseras så den blir effektivare och inriktad på att vårda de faktiskt sjuka istället för de som ger mest vinst vilket är de lättbehandlade och inte så allvarligt sjuka. Problematiken är delvis densamma som för apoteken om vilka Ehrenberg skriver:

Det vansinniga experimentet med privatiserade apotek har gynnat Ica-handlare men i praktiken inneburit otrygghet och sämre service för de som verkligen behöver medicin och råd, inte nya hudkrämer och mascara. Kaoset handlar om att konkurrerande privata apotek inte kan prioritera de sjuka utan satsar på de lönsamma kunderna. Och samarbetet mellan apotek har slagits sönder.

Ytterligare en fördel med avprivatisering av vården är att vi gör det mycket svårare för de kriminella gängen att tjäna pengar på välfärden med bedrägerier, fusk och fiffel

Transporter och gods

Men det finns mer som kan göras. Järnvägen i sin helhet bör avprivatiseras och förstatligas. Banunderhåll och trafik ska skötas av en enda myndighet. Avprivatisering är vägen framåt även på detta område. Det är uppenbart.

Sen har vi den märkliga privatiseringen av posten där utländska statliga bolag tog över. Den danska statliga posten (Postnord) och den norska statliga posten (Bring) sköter idag det den statliga svenska posten gjorde en gång i tiden.

Och de största godstransportföretagen på vägarna vara det ena tidigare vara statligt (ASG, numera DHL) och det andra ett kooperativt ägt företag (Bilspedition som numera är Schenker) drivs av statliga tyska bolag, den statliga tyska posten respektive det statliga tyska järnvägsbolaget.

Det verkar vara en mycket märklig ordning att privatiseringar leder till att främmande stater tar över viktiga funktioner i det svenska samhället. Det kanske inte är riktigt optimalt och det är snarare förstatligande än privatisering. Svenska staten borde ta över alla de nämnda bolagen.

Energi

Den finns det en sak till som faktiskt förstatligats under privatiseringsepoken. Elproduktion och stamnäten för eldistribution. Stamnäten var tidigare bara delvis statligt ägda genom Vattenfall men är numera helt statligt ägda av Svenska Kraftnät. Även produktionen av el domineras nu helt av statliga bolag.

Förr var det privata och kommunala bolag som Sydkraft AB, Yngeredsfors Kraft AB, Gullspångs Kraft AB, Krångede AB, AB Svarthålsforsen, Uddeholms AB, Stora Kopparberg, Modo och Skellefteå Kraft AB med flera som dominerade. De som dominerar idag är det statligt ägda finska bolaget Fortum, det statligt ägda tyska bolaget Uniper, statligt ägda norska bolaget Statkraft och statliga svenska Vattenfall. Och det kommunala Skelleftå Kraft.

Även på energiområdet är det rimligt att de bolag som kontrolleras av andra länder övertas av svenska statens. Det inkluderar då även den kinesiska statens intressen i vindkraftsindustrin liksom andra bolag ägda av utländska stater.

Läs mer om avprivatisering

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!