De kriminella nätverken i Helsingborg just nu

Enligt polisen och en programserie i SVT som gjordes 2020 har 10 kriminella nätverk delat upp Helsingborg mellan sig. Antalet nätverk inkluderar gatugäng, troligen även Bandidos MC och Hells Angels MC samt några kriminella nätverk som bygger på familjer/släkter (av polisen ibland kallade klaner) som Zubeidi, El Heich och Gültekin. Gatunätverken sysslar huvudsakligen med narkotikahantering.

Dessutom finns andra nätverk kring dominerande kriminella som exempelvis knarkungen Ivan Cicak och bröderna Minasazi. Av allt att döma har polisen inte räknat med dem.

Några av gängen kontrollerar enligt var sitt stadsdel när det gäller narkotikaförsäljning. Dessa stadsdelar är Planteringen, Söder, Centrum, Stattena/Tågaborg, Laröd/Mariastaden och Drottninghög/Fredriksdal/Dalhem. samt öster därom Drottninghög, Fredriksdal och Dalhem. Exakt vilka grupperingar som dominerar var är oklart men de flesta i släkten Gültekin bor i Fredriksdal och Drottninghög men även i Mariastaden. Samtidigt ska det sägas av de allra flesta med namnet inte är engagerade i kriminell verksamhet. Familjen El Heich kan knytas till Söder. Drottninghögsnätverket dominerar förstås i Drottninghög.

Det märkliga är polisens uppdelning inte har med Adolfsberg där ett av Helsingborgs mäktigaste kriminella nätverk, Adolfsbergsgänget, uppges husera. Om det inte är sönderslaget vilket Helsingborgs Dagblad hävdar. Ett nätverk lett av tre bröder som också ska ha försökt infiltrera olika myndigheter. Ett annat nätverk, Drottninghögsnätverket uppges ha drygt 10 medlemmar.

Antalet kriminella grupperingar i Helsingborg är osedvanlig högt för att vara en så liten stad. Orsaken är troligen att Helsingborg är en viktig införselort av narkotika till Sverige och resten av Norden. Staden har också en del del gängskjutningar och sprängningar.

Till stadens hamn kommer exempelvis det mesta av den frukt som importeras till Sverige, klementiner och andra citrusfrukter från Marocko och bananer från Sydamerika och Centralamerika. I fruktcontainrarna kommer också cannabis (främst hasch) från Marocko och kokain från Sydamerika och Centralamerika. Dessutom kommer narkotika med långtradare via färjorna från Helsingör.

Läs mer:
Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!