Europols rapport om samhällsfarliga kriminella gäng och nätverk

Jag har läst Europols rapport om samhällsfarliga kriminella gäng i Europa flera gånger. I rapporten finns inte ord om kriminella svenska nätverk eller gäng. Däremot står det att kriminella Sverige är ledande vad det gäller bedrägerier. Men det är en synvilla då de allra flesta länder inte rapporterat nånting om bedrägerier. Faktiskt står det att bara tre länder rapporterat om bedrägerier.

Dessutom står det att ett antal nätverk från Rumänien och Turkiet är verksamma i Sverige. Turkiska gäng har jag inga problem med men rumänska gäng i Sverige har jag aldrig hört talas om. Det verkar vara en osannolik uppgift.

Det är allt som står om Sverige i rapporten. De flesta samhällsfarliga kriminella nätverk som opererar i Europa består av många olika nationaliteter med de som nämns specifikt är italienska, albanska, belgiska, nederländska, polska, franska, spanska. rumänska, ukrainska, baltiska, bosniska, georgiska, kinesiska, isländska (?), nigerianska, marockanska, turkiska, grekiska, montenegrinska, slovenska, kroatiska och serbiska. Några svenska nätverk nämns inte och inte heller några irländska, tjeckiska, slovakiska, österrikiska eller schweiziska. Detta har jag skrivit om i en artikel i Magasinet Konkret och en artikel här på min blogg.

Den svenska polisens påståenden

Trots att rapporten inte nämner ett enda nätverk från Sverige har de svenska polisen gått ut i DN och påstått att det finns 21 svenska nätverk band de 821 kartlagda nätverken. Eftersom detta påstående inte går att belägga kan vi inte se det som sanning utan bara som ett löst och helt obevisat påståenden. Det kan ju vara så men det nämns inte i rapporten. Men polisen kan ju ha tillgång till bakgrundsmaterialte så vi kan förstås inte utesluta att det kan vara så. Men vi kan inte ta det för sanning bara baserat på vad polisen säger.

Förmodligen finns det dock fler än 21 kriminella nätverk i Sverige med någon slags beständighet och farlighet. Men de nämns inte i Europolrapporten. De gängen består inte heller av tiotusentals medlemmar som polisen i Sverige brukar påstå utan betydligt färre. Enligt EU-rapporten innehåller de 821 gängen 25 000 medlemmar vilket ger cirka 30 medlemmar per gäng. Med tanke på att ’ndrangheten, camorran, cosa nostra, mocro maffia och albanska maffian består av några hundra upp till ett par tusen medlemmar var så blir det kanske i snitt på sin höjda 20 medlemmar per gäng eller nätverk i övrigt.

Det skulle ge cirka 400 medlemmar i 21 svenska gäng och cirka 1 000 gängmedlemmar om det finns 50 svenska kriminella gäng. Mycket långt ifrån polisens och politikernas fantasisiffror på 30 000 eller 62 000.

Läs mer:

Ett svar på “Europols rapport om samhällsfarliga kriminella gäng och nätverk”

 1. Hej Anders,
  Jag anser att du bör läsa Europols rapport ur andra perspektiv än enkom kvällstidningars pin-pointade händelser – dels är det en fördjupning av SOCTA 2021-rapporten, men dels bör man vara medveten om inrättandet 2020 av The European Financial and Economic Crime Centre (EFECC).

  Skälet till centret var att det vid tidpunkten uppskattades av Europol att den organiserade kriminaliteten inom EU kostade medlemsländerna 110 miljarder euro årligen och det var dessa brottsvinster som åsamkade EU´s medlemsländer störst skada. Vid samma tidpunkt bedömde Europol att en av brottstyperna (MTIC) kostade 60 miljarder euro per år, vilket leder till att MTIC då bedömdes vara det största organiserade kriminella hotet mot EU.
  Och dessa enorma brottsvinster är aorta för all annan kriminalitet – lokal, regional, etnisk, nationell och gränsöverskridande ..och oavsett karaktär!

  EFECC och EPPO genomförde Operation Admiral i nov/dec 2022 med tillslag mot ca MTIC-9000 företag i 14 EPPO-anslutna EU-länder. Sverige var/är inte medlem av EPPO (än), så trots att Sverige identifierat och kartlagt den svenska grenen av MTIC långt före Portugal (som beskrivs som starten för Op. Admiral), så syns bara Sveriges koppling i sidnoterna.
  Ref. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/europeisk-jatterazzia-i-mobilharvan-husrannsakningar-och-gripanden-i-flera-lander

  Då jag periodvis själv granskat den svenska delen av MTIC ner på micronivå, så vill jag påstå att runt 350 svenska bolag var/är omedelbart ”synligt” deltagande i MTIC. För den efterkommande ”Afterlife-delen” så tillkommer ca 40-50 bolag. Och totalt ca 2 000 individer som innefattar allt ifrån styrelseuppdrag, professionella möjliggörare, hemsidetillverkare, bolags- och kontomålvakter, individer/bolag för skiktningskonton, penningtvättsinrättningar, hawalaupplägg, kurirer, gångare etc etc.

  Osagt hur stor brottsvinst MTIC kommit över i Sverige (EBM skriver 4,5 miljarder SEK i senaste ÅR vill jag minnas), så överstiger de inblandade bolagens skulder till staten idag 25 miljarder SEK.
  Och jag gissar att sanningen ligger någonstans där emellan..

  Var ”Svenska MTIC” då svenskt?
  – Nej, ”Svenska MTIC” var/är ett litet huvud på en internationell hydra. Det säregna är att det vi ser som våldskriminella gäng eller kluster i Sverige tycks ha jobbat rygg mot rygg, sida vid sida av varandra i händelsekedjorna – utan att känna till ”grannen” eller vem de egentligen jobbade för.

  Money talks..

Kommentarer är stängda.