Civilkurage och dumheter – om att respektera alla medmänniskor

Det skrivs en ofantlig massa dumheter på grund av skjutningen av en 39-årig man i en gångtunnel i Skärholmen. Det var ett ovanligt rått och brutalt mord som skedde mitt framför ögonen på mannens 12-åriga som som också var den som larmade polisen. Det har föranlett artiklar om civilkurage med en massa dumheter. Civilkurage och dumheter.

Händelsen har fått borgerliga journalister och borgerliga medier att publicera de mest märkliga ståndpunkter. En är Alex Schulman som menar att det hela kommer att leda till ingen nånsin kommer att våga säga till ungdomar som beter sig illa. Vilket otroligt trams. En del andra tycker att den som beter sig illa måste sättas i fängelse. Precis som om något eller någon blir bättre av att någon spärras in.

Andra svamlar om medborgargarden och Sveriges sämste polischef, Jale Poljarevius, uttalar sig. DN frågar om det blivit farligt att ingripa mot sådant som är fel. Men ärligt sagt är frågan felställd. Sverige är mindre våldsamt idag än för 30 år sen. Vanligt folk drabbas idag mycket sällan av våld. Färre vanliga människor mördas för skjutvapenvåldet drabbar i huvudsak bara andra kriminella individer.

Mordet i Skärholmen

Utifrån vittnesmål vet vi nu att mannen antagligen sa nåt till ungdomarna när han passerade dem i tunneln. Som svar ropade de troligen nåt efter honom och hans son varvid mannen vände tillbaks och konfronterade ungdomarna. Någon av dem drog ett skjutvapen och det verkar enligt vad som står i en del av tidningsartiklarna som om mannen försökte ta skjutvapnet ifrån honom. Om det är så är dock inte riktigt klart.

En sak verkar dock klar men riktigt säkert är nog inte ens det. Att mannen återvände till ungdomarna. Vilket naturligtvis inte är ett fel och självklart inte ger någon rätten att döda honom eller ens misshandla honom.

Civilkurage

Mannen i Skärholmen tycks ha överreagerat på deras förolämpningar (för det handlade sannolikt om det) och fick sen sätta livet till. Det är naturligtvis helt oacceptabelt men även den som agerar och ingriper mot dumheter och felaktigheter måste ibland besinna sig.

Men samtidigt vet jag verkligen inte heller om mannen agerade speciellt märkligt eller olämpligt. Det är dock viktigt att visa respekt för alla medmänniskor. Också missbrukare och brottslingar. Även om en är mäkta irriterad och tycker intensivt illa om dem.

Respekt

Ofta är det bästa att ta de lugnt som när jag fick langarna att flytta sin verksamhet från ett gathörn nära där jag bor. Jag pratade med en av dem i lugn och ro. Låtsades som om jag inte begrep vad han sysslade med men påpekade att det var en dum plats att hänga på därför att alla som bodde i närheten såg allt som hände.

Jag pratade också några gånger med ett par köpare som samma sak och en vacker dag var langarna såväl som köparna försvunna och har inte återkommit. Inte en enda gång var jag eller langarna otrevliga eller hotfulla. Att visa respekt för sin medmänniskor oavsett vad de sysslar med är a och o för att kunna påverka dem.

Även om mannen som sköts i Skärholmen inte bär nåt som helst ansvar för att han blev skjuten så är det ändå nödvändigt att visa respekt för de personer man vill tillrättavisa och säga till. Sådant ska göras artigt, respektfullt och trevligt. Det finns ingen anledning att agera aggressivt eller hotande (om mannen eventuellt gjorde det vet jag dock inte).

När en person ingriper handlar det också om hur man gör det. Inte bara att en gör det. Det tycks alla som uttalat sig i frågan ha glömt bort.

PS. Två personer är anhållna och begärda häktade för medhjälp i samband med mordet i Skärholmen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Civilkurage och dumheter – om att respektera alla medmänniskor”

  1. Rent allmänt skall man nog vara mycket försiktig med att dra slutsatser innan händelseförloppet är mer känt. Risken är att slutsatserna bygger allt för mycket på spekulation, men som alltid i dessa situationer startar en lavin av mer eller mindre väl underbygga påståenden i vårt, av omedelbarhet starkt färgade, mediavärld.

    Viktigt är också att ha klart för sig att det är en sak att föra ett rationellt resonemang om hur man bör reagera om man kommer i en riskfylld situation och en annan sak hur man reagerar om situationen inträffar. Överraskning, rädsla, kort tidsförlopp, stress, ilska o.s.v. o.s.v. gör det då inte på något sätt självklart att vi agerar rationellt. Det finns ingen människa på denna jord som har förmågan att agera rationellt i varje tänkbar situation. Sedan har olika personer olika förmåga och olika stressnivåer men alla, absolut alla, har en gräns när dessa tillbakahållande mekanismer brister. Utifrån detta måste vi vara oerhört försiktiga med att ”skriva någon på näsan” för ett förment felaktigt och klandervärt beteende i detta slag av situationer.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.