Ovanligt och rått skjutvapenmord i Skärholmen

Strax efter klockan sex på torsdagskvällen sköts en man till döds i Skärholmen. Mordet skedde i en gångtunnel. Mannen vara 39 år gammal. Hans 12-årige blev vittne till mordet som måste betrakta som ovanligt rått. Ett ovanligt och rått skjutvapenmord.

Enligt uppgifter i media fanns en grupp ungdomar på platsen när han sköts till döds men det är oklart vad som hände eller vad som ledde till skjutningen. Enligt vittnen försvann tre eller fyra personer från platsen på elsparkcyklar av något slag.

Den skjutne mannen bar namnet Mikael Janicki och han var skriven i Enskededalen. Han sköts i huvudet när han var på väg till simhallen på cykel ihop med sin son. I media beskrivs den mördade mannen som en man som inte gillade orättvisor. Enligt uppgifter Expressen uppstod då det någons sorts konfrontation med ungdomarna i en gångtunnel varvid Janicki sköts i huvudet.

Skjutvapenmord

Eftersom det är färre skjutningar för närvarande än det varit tidigare uppmärksammas varje enskilt mord och varje skjutning mer i media. Mordet i Skärholmen är på grund av sin råa natur mer uppmärksammat än de flesta skjutvapenmord. Det verkar inte ha varit planerat utan det verkar vara utlöst av en händelse även om det finns uppgifter som tyder på att det trots allt kan ha varit planerat.

Som det verkar var det troligen inget mord på en annan kriminell utan ett mord på en man helt utan kriminella kopplingar eller gängkopplingar. Men de som sköt har säkerligen gängkopplingar men det är oklart till vilket gäng då det finns flera kriminella grupperingar som är aktiva i Skärholmen. Ett av dessa, Vårbynätverket, är väldigt känt och ett annat, Sätranätverket eller Sätra äldre, är känt för sina brutala mord.

Skjutningen var den tredje på drygt en månad i Skärholmen. Den 1 mars sköts en man ihjäl, den 13 mars skadades en annan man vid en skjutning och nu sköts återigen en man ihjäl.

Läs mer:

2 svar på “Ovanligt och rått skjutvapenmord i Skärholmen”

  1. Även om detta mord skett under en mer ”skjutningsintensiv” period hade det högst sannolikt, på grund av sin karaktär där en – av allt att döma – en helt oskyldigt persons liv släcks på ett helt vidrigt sätt, trängt igenom ”mediabruset” och hamnat högt upp i de flesta av nyhetsforum. Spektakulära mord har alltid denna ”mediegenomträngande” egenskap.

    Sedan och utan att på minsta sätt nedvärdera eller negligera detta vidriga dåd är det nog inte ett exempel på någon sorts ny normalitet. I Skärholmen finns ungdomsgäng som tvivelsutan trakasserar och terroriserar sin omgivning och då oftast jämnåriga. Säkert förkommer det våld av misshandelskaraktär i detta men att det leder till fatalt våld är utöver det vanliga. På något sätt kan förmodligen dessa gäng betraktas som en sorts svans till kriminella grupperingar vilka utvecklat en subkultur där skjutvapen och dess användning – ävenledes fatal användning – är en del. Något som förstås i sig är tragiskt.

    I det aktuella faller förefaller det som att någon, gissningsvis en tämligen ung person, känt sig förorättat och utöver detta inför kompisar haft ett behov att visa såväl makt Osmo betydelse och därigenom förfallit till att ”spela Allan”. Utan tanke på konsekvens och utan förmåga till empati har skjutvapnet kommit fram och vidrigheten har blivit verklighet. Tveklöst lika avskyvärt som oacceptabelt men ändå något ovanligt. Även fortsättningsvis torde de flesta offren för skjutningar återfinnas bland kriminella personer, som är djupt involverade i konflikter mellan kriminella grupperingar.

Kommentarer är stängda.