Kommentera med ett Mastodonkonto på min blogg

Jag har tagit bort Disqus som kommentarssystem på bloggen. Istället har jag WordPress eget kommentarssystem Men min blogg är också en instans i Fediversum vilket innebär att det går att kommentera direkt från ett konto i Fediversum. Det betyder att det går att kommentera med ett Mastodonkonto, ett Lemmykonto, ett Pleromakonto eller GoToSocialkonto.

För att i nuläget kommentera med ett Mastodonkonto är det nödvändigt att först följa bloggen på sitt Mastodon-konto. Bloggens Fediversum-adress är @svenssonsnyheter. . Gör en sökning på detta i Mastodon och Svenssons Nyheter kommer upp som alternativ. Klicka därefter på följ. Om du sen kommenterar artiklarna på Mastodon blir de kommentarerna också kommentarer på bloggen.

På en Lemmyinstans används istället !svenssonsnyheter@blog.zaramis.se. Men på Lemmykonton går det inte att se artiklarnas innehåll eller ens nåt utdrag så det är inte så användbart även om det går att skriva kommentarer. Det går dock att se utdragen på Mastodon.

Den som vill följa enstaka skribenter på bloggen kan också göra det, exempelvis går det att följa mig på @admin@blog.zaramis.se och Hans Norebrink på @hans_n@blog.zaramis.se. Det fungerar likandat även opå andra typer av Fediversum-instanser.

Idag har bloggen bara 4 följare men användaren Svenssons Nyheter har många fler följare på Mastodon, 213 stycken. Vilket inte är speciellt mycket men ändå något. Svenssons Nyheter återpublicerar nyheterna på bloggen på sitt Mastodonkonto. Det går att följa bloggens nyheter på det sättet, men då går det inte att kommentera direkt på Mastodon. Men det går om bloggen följs direkt från ditt eget Mastodonkonto eller direkt från ett Lemmy-konto.

Skaffa Mastodonkonto och Lemmykonto

Har du inget Mastodonkonto så registrera ett på Spejset (social.spejset.org) om du är en person med vänsteråsikter. Om du är person som inte har vänsteråsikter kan du istället registrera konto på mastodon.nu, mastodonsweden.se, toots.nu eller fikaverse.club. Eller om du hellre vill ha ett konto på ett diskussionsforum, dvs en Lemmyinstans, så går det att skaffa ett konto på Aggregatet om de är vänster och annars ett konto på Feddit.nu.

Läs mer:

 

13 svar på “Kommentera med ett Mastodonkonto på min blogg”

     1. Tack så mycket för berömmet.Jag försöker göra Fediversum mer spritt och använt. PÅ alla möjliga sätt. Jag är glad att det uppmärksammas.

    1. Det är väldigt intressant och kul. Ska fortsätta utveckla detta. Ska själv installera fedi-programvara som går att installera på en vanlig webbserver som exempelvis GNU Social och Hubzilla för att testa olika saker med.

 1. @admin @hans_n @svenssonsnyheter Kul grej! Men det vore bra att på något sätt kunde klicka på hemsidan. Men det är klart, man kan ju kommentera med Mastodon, Lemmy, osv.

  Känns som att det skulle behövas typ fedi://en-url som man kunde klicka på och att webbläsaren skulle kunna fånga upp det och skicka en rätt

  1. Samuel, jag måste godkänna kommentaren innan den syns om du inte tidigare kommenterat.

  2. Jag ska också ta och utveckla det eller i alla fall utveckla det framöver. Får se vad en kan göra.

  3. Det verkar dessutom som om du inte ens behöver följa bloggen för att kommentera. För bloggen följer dig. Och det tycks räcka.

Kommentarer är stängda.