14-åring fanns skyldig till mord och mordförsök

Den 10 juli 2023 sköts en man med koppling till Hells Angels på sin balkong i Ulvsunda, Bromma, Stockholm. Två personer bedömdes vara skyldiga till mordet i tingsrätten. En 14-åring fanns skyldig till mord genom en så kallad bevistalan. En 20-åring som vid mordet var 19 år gammal dömdes för mordet. 14-åringen var uppe rätten genom så kallad bevistalan. Det är ett sätt att ta upp ärenden i domstol även i de fall personerna är för unga att döms.

19-åringen som heter Eh Taw Lu Htoo Htoo dömdes till livstids fängelse och det konstaterades att 14-åringen gjort sig skyldig till mord men på grund av sin låga ålder kunde han inte dömas. Båda de dömda är från Degerfors och utförde uppdraget på beställning från Dalennätverket då mannen som sköt ansåg vara allierad med Foxtrotnätverket. Han stod också på Dalennätverkets så kallade dödslista. Hovrätten fastslog domen och HD ville inte ta upp fallet.

Mordförsök i Jordbro

Samtidigt som domen föll mot de två pågick också en annan rättegång om en skjutning i Jordbro den 9 juni 2023 där 14-åringen också var inblandad. I det fallet var uppdraget att skjuta fyra personer från Zeronätverket som var allierade med Foxtrotnätverket.  Även denna gång var Dalennätverket beställare.14-åringen kunde dock inte hitta dem och ville avbryta uppdraget men hans uppdragsgivare som fanns i utlandet övertalade honom om att fortsätta leta. Därefter sköt han mot sex personer som han tyckte såg kriminella ut. Ingen av dem träffades av skotten.

Efter skjutningen plockades han upp av en 23-åring som också var den som hjälpt honom att rymma från ett SIS-hem i Skåne. 23-åringen ordnade även med bostad åt 14-åringen.

Södertörns tingsrätt slog genom en bevistalan fast att 14-åringen gjort sig skyldig till sex mordförsök. 23-åringen dömdes till 7 års fängelse för medhjälp till försök till mord och grovt skyddande av brottsling. 14-åringen dömdes också att betala ett skadestånd på över en miljon kronor till de sex brottsoffren.

Det sistnämnda är olyckligt då det leder till att 14-åringen blir dömd till att för evigt stanna i brottslighet för att kunna leva på ett rimligt sätt. Den typen av enorma skulder (för det blir en ständigt växande skuld till staten som betalar ut ersättningen till brottsoffren) permanentar ett liv i brott.

14-åringen har varit omhändertagen av sociala myndigheter sedan han var 8 år gammal. Han har suttit på flera SIS-hem och HVB-hem. I sin familj misshandlades han både fysiskt och psykiskt, fick inte tillräckligt med mat. Familjen vägrade flera gånger ta emot hjälp från myndigheterna innan pojken omhändertogs.

Läs mer: