Rättspsykiatrisk undersökning av tonåriga skyttar

Södertörns tingsrättSödertörns tingsrätt har beslutat att en rättspsykiatrisk undersökning av tonåriga skyttar som står åtalade vid Södertörns tingsrätt för inblandning i mord och försök till mord i Västberga och Tullinge den 12 respektive 13 oktober 2023. Undersökningarna ska främst ge underlag för påföljdsbedömningen. De kan dock också ha betydelse för frågan om uppsåt.

Åklagaren väckte i början av juni 2024 åtal mot fyra personer misstänkta för inblandning i flera mord och försök till mord i Västberga och Tullinge. Huvudförhandlingen genomfördes under 12 förhandlingsdagar.

Åklagaren begärde att tingsrätten skulle besluta om rättspsykiatrisk undersökning avseende två av de åtalade personerna för att ge underlag för påföljdsbedömningen. Tidigare genomfördes så kallad paragraf 7-undersökning där bedömningen blev att det kan misstänkas att de lider av en allvarlig psykisk störning. Därför finns det enligt rätten skäl för rättspsykiatrisk undersökning.

Efter påbörjad överläggning bedömde rätten att det fanns övertygande bevisning om att den 17-åring som åtalats agerat enligt de åtalade gärningarna. Rätten bedömde också att det fanns övertygande bevisning om att den 16-åring som åtalats agerat enligt de åtalade gärningarna.

  • Eftersom rätten kommit fram till att det finns övertygande bevisning gällande de åtalade gärningarna har det beslutats att det ska genomföras en rättspsykiatrisk undersökning av 17-åringen och 16-åringen, säger chefsrådmannen Sofia Jungstedt i ett pressmeddelande. Hon är ordförande i målet.

Rätten beslutade också att samtliga som åtalats misstänkta för inblandning i mord och försök till mord ska vara fortsatt häktade.

  • Huvudförhandlingen beräknas fortsätta i början av augusti 2024 när resultatet av undersökningarna kommit in till tingsrätten, säger Sofia Jungstedt.
Läs mer:

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.