Bronätverket – kurdiska rävens allierade

Bronätverket eller Finnstanätverket är ett kriminellt gäng med bas i Upplands-Bro. Det har funnits länge men ledningen har de senaste åren tagits över av en ny yngre generation som bedöms vara inblandade i narkotikahandel och vapenbrott. De är nära allierade med Nätverk Foxtrot och kurdiska räven (Rawa Majid). Antalet personer som anses tillhöra Bronätverket är 17 stycken enligt uppgifter i Aftonbladet.

Under senare år har Bronätverket varit inblandade i flera uppmärksammade våldsdåd som troligen utförts för Rawa Majids räkning. Däribland det så kallade gymmordet där mördaren misslyckades med att skjuta det tilltänkta offret, man från Bandidos MC och istället sköt en person som ingrep för att hindra honom. Dessutom har de kunnat kopplas till flera narkotikaaffärer och ett antal våldsdåd.

Att annat mord som de var inblandade i är mordet på en helt oskyldig man utanför Bandidos lokal i Brandbergen den 4 mars 2022.

Ledande medlemmar

I Aftonbladet pekas tre personer ut som ledande i Bro-nätverket år 2021:

En man från Upplands-Bro vid namn Govan Salar Mirza Aziz med en gediget brottsregister. Han är bl.a. dömd för allt från brott mot personer, tillgreppsbrott, narkotikabrott, trafikbrott till grovt vapenbrott.

Genom åren har han avtjänat flera fängelsestraff. Senaste gången han dömdes var i mitten av februari i år. Då dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för två fall av misshandel, två fall av övergrepp i rättssak och tre fall av överträdelse av kontaktförbud. Det är tveksamt om han idag ska betraktas som en ledande medlem och han är inte heller en av dem som pekas ut i SVT:s granskning från 2023.

Den andre utpekade är Poya Shafie som sen 2011 dömts för bland annat narkotikabrott, flera misshandelsbrott, flera rån och rånförsök samt stölder, men också grovt vapenbrott, utpressningar och mindre grovt människorov. Shafie blev internationellt efterlyst för vapenbrott år 2022 i samband med ett ärende där även Elias Bäck och Daniel Carlsson är misstänkta. De två är dock häktade och åtalade medan Poya Shafie är häktad i sin frånvaro.

Inte heller Poya Shafie pekas ut av SVT men i hans fall råder det ingen tvekan om han tillhör de ledande i nätverket med tanke på hans nära koppling till Rawa Majid. Han har tidigare också åtalats men friats för flera grova brott. Var bland annat misstänkt för att ha skjutit två män på ett torg i Kungsängen i juni 2017. Han var också misstänkt för ett mordförsök som skedde i Upplands-Bro vintern 2019. Han frikändes dock i såväl tingsrätt som hovrätt.

Slutligen har vi den tredje mannen som utpekas som ledande i Aftonbladet. En man som främst dömts för mindre brott, främst narkotikabrott. Detta är sannolikt Daniel Carlsson. Även Daniel Carlsson har en nära koppling till Rawa Majid. Han har dock även dömts för några grövre brott ihop med andra från nätverket:

Han greps sommaren 2016 tillsammans med den 25-årige ledargestalten. I hans bil hittades skarpladdat vapen, rånarluvor, handskar, flera knivar, skyddsväst och extra skor. Polisen misstänkte inledningsvis att de förberett ett grovt rån. Men hovrätten dömde honom endast för innehavet av föremålen. Han fick fyra månaders fängelse för grovt vapenbrott, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott. 25-åringen fälldes för samma brott men fick fängelse i åtta månader.I samma mål dömdes 29-årige gängtoppen för grovt vapenbrott efter att ha varit beväpnad med en helautomatisk automatkarbin. 29-åringen var också åtalad för grovt olaga hot genom att ha riktat och mantlat vapnet mot en person, men något han senare friades för.

Carlsson är för närvarande häktad för flera olika narkotikabrott.

I Aftonbladet nämns också Yassine Mohdhi (född 1999) som tillhörande mellanskiktet i gänget. Enligt SVT tillhör han dock det ledande skiktet. Har en nära koppling till Rawa Majid och kan nog anses ha avancerat till en ledande person i nätverket.

Yassine Mohdhi misstänks vara en av de som var inblandade i en skjutning mot en bil den 2 augusti 2021. Han är för närvarande häktad för detta. Yassine Mohdhi och hans bror Mohamed Mohdhi (mer känd som Moewgli) var två av de som häktades som misstänkta för ett mordförsök i Upplands Bro den 2 mars 2022. Även Daniel Carlsson var misstänkt för detta brott.

År 2019 hörde Yassine Mohdhi  till de misstänkta för ett mord. Och i juni 2020 dömdes han för flera mindre brott såsom övergrepp i rättssak, grov vårdslöshet i trafik, rattfylleri, vårdslöshet i trafik, tre fall av grovt olovlig körning och två fall av ringa narkotikabrott.

Övriga kända medlemmar

En annan som var inblandad i skjutningen 2021 var Elias Bäck som är född 1993. Han anses tillhöra gängets mellanskikt. Han ska enligt uppgifter ha goda förbindelser med personer ur flera andra kriminella nätverk i Jakobsberg och Kallhäll samt ett av de kriminella nätverken i Rinkeby.  Han har också en nära koppling till Rawa Majid och kopplingar till bröderna Österdahl i Vinstanätverket.

Bäck dömdes till tre år och sex månaders fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott tillsammans med flera andra i nätverket 2017. Han misstänktes för medhjälp till mord 2022, men åklagaren la ner förundersökningen. Även misstänkt i ett narkotikaärende sommaren 2022. Häktad för flera olika narkotikabrott.

Två rappare kan också kopplas till Bronätverket. En av dem är Mohamed Mohdhi (Moewgli) som är född 1998 och nämns av SVT i deras genomgång av gängen. Han är bror till Yassine Mohdhi. Den andra rapparen är Remon Ghide (5iftyy) som är född 2001 vars föräldrar utsattes för ett bombattentat den 16 mars 2023.

En annan person som är kopplad till Bronätverket är en man född 1996. Häktades för synnerligen grovt narkotikabrott sommaren 2022. Dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och rånförsök tillsammans med flera andra i nätverket 2017.

Dessutom kan Nat@n Ar*f@n kopplas till nätverket. Han är för sin del åtalad för mordet utanför Bandidos lokal i Brandbergen. Slutligen har vi också en idag 21-årig man som är misstänkt för tre händelser under vinterns våldsvåg i Stockholm.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!