Göteborgs nya järnvägsstation ska få ett klassiskt namn

Göteborgs nya järnvägsstation ska tydligen få namnet Grand Central. Säkerligen är det ett försök att ge Göteborg och stationen en air av storhet, grandeur, med en koppling till New York. Stationen i New York heter dock så för att det skulle låta franskt. På det sättet skulle New York få lite högre status. Så nu tar de som bestämt över detta ett franskt namn på en liten järnvägsstation i Göteborg för att den ska påminna om New York som i sin tur ville anknyta till Paris. Den nya stationen kunde lika gärna ha fått namnet Gare du Nord för den ligger ju norr om den gamla Centralstationen.

Göteborgs nya järnvägsstation

Göteborgs nya järnvägsstation. Bild: Reiulf Ramstad Arkitekter

Klassiskt göteborgskt

Samtidigt så är det nya namnet Grand Central också klassiskt Göteborg. Som Grand Bazar. Ett av Göteborgs tre klassiska varuhus. Eller som Grand Hotel Haglund. Det flottaste hotell Göteborg nånsin haft. För några år sen hade vi också ett enklare hotell som hette Grand Hotel Opera. Och vi har ju Lisebergs Grand Curiosa Hotel, en gymkedja som heter Grand Fitness, en bilfirma som heter Grand Auto Göteborg AB och ett hotell ute på landsbygden i Säve som heter Grand Plaza. Dessutom fanns det fram till 1990-talet ett klassiskt arbetarcafé i Haga vid namn Grand Café.

Grand är med andra ord ett klassiskt göteborgskt namn. Och vi har vårt eget uttal. Med ett hårt g, ett klassiskt rullande göteborgskt tungspets-r, kort a (som i granne) och hårt d.

Anledningen till att de gav stationen i Göteborg namnet Grand Central var garanterat ett töntigt försök att använda nåt som uppfattades som engelska (trots att det är franska). De tänkte säkert inte heller på att Grand är klassiskt göteborgskt och vi garanterat kommer att sabba det uttal de tänkt sig. US-amerikaner och fransmän får säkerligen lätt att uttala det på sitt men alla svenska som inte är från Göteborg kommer säkert att få problem.

De ville verka internationella och tog ett fräckt engelskt namn som dock egentligen är franskt såväl som klassiskt göteborgskt. Så istället för grandiost och internationellt blev det lokalt och ganska töntigt. Men sånt hindrar förstås inte göteborgare.

3 svar på “Göteborgs nya järnvägsstation ska få ett klassiskt namn”

    1. Det tänkte jag inte på. Det är ju upplagt för en klassisk ordvits eller flera. Har du hört att vi fått en ny grann central i Göteborg? Osv.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.