På sociala medier som Facebook, Instagram, WhatsApp, X (Twitter), Youtube, Snapchat, LinkedIn och Pinterest med flera bestämmer de företag som äger dem över vad du ser i ditt flöde. Flödet är maximerat för vinst, dvs att företag ska kunna tjäna så mycket pengar så möjligt på dig. Men det finns också social media som du själv bestämmer över.
Pengarna får de in genom att samla in data om dig, vad du gör på internet, vad du är intresserad, var du handlar nånstans och vad du handlar. Sen säljer de uppgifterna till reklamföretag som gör riktad reklam till dig. Ägarna av de sociala medierna ser till de når de användare som den är utformad för genom att skapa ett flöde för dig som är maximerat för det ändamålet.
Företagen bestämmer också över vad du får skriva. Exempelvis så motarbetar de kritik av dem själva eller kritik av Israel.
Exakt samma styrmekanismer (algoritmer) finns på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo samt i webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Safari med flera. Dessutom plågas X, Facebook med flera sociala medier av en massa högertroll som gynnas av företagens algoritmer.
Med Facebook går det dessutom bara att kommunicera med användare på Facebook, med WhatApp bara med andra användare på samma app, med X bara med användare på X osv. Företagen som äger sajterna styr och användaren är inlåst på deras plattform.
Fediversum
Men det finns alternativ till det storföretagsstyrda och reklamfinansierade internet. Alternativ till de företagsdominerade sociala medierna. Alternativ till de kommersiella webbläsarna och de kommersiella sökmotorerna. Det handlar om alternativ där du själv som användare bestämmer. När det gäller sociala medier kallas detta alternativ för Fediversum (federerat universum). Det fungerar så som Internet fungerade innan de sociala medierna etablerade sig och skapade dominans. Ett internet för användarna.
Fediversum består av en mängd olika programvaror, sajter och servrar som kan kommunicera med varandra genom protokollet ActivityPub. I Fediversum kallas servrarna för instanser. Den mest kända programvaran är Mastodon som är en mikroblogg, dvs ett alternativ till X. Andra alternativ till X är de företagskontrollerade Bluesky och Threads.
Mastodon
Mastodon är en federerad och decentraliserad programvara. Det finns alltså många olika instanser (servrar) med Threads men det går att kommunicera mellan dem. Svenskspråkiga instanser är bland annat Mastodon.nu, Mastodonsweden.se, Toots.nu, Fikaverse.club och Spejset (social.spejset.org). Spejset är en sajt med vänsterprofil som är lämplig för vänsterorganisationer och personer med vänsteråsikter att skapa ett konto på. Mastodon är också fritt från högerextremister och högertroll. De flesta instanser i Fediversum är det. För den som vill slippa sådana är därför Mastodon och Fediversum vettiga alternativ.
Bluesky
Bluesky som är federerad men centraliserad programvara kan kommunicera med Fediversum genom en så kallad brygga som heter BridgyFed. Dubbelriktad kommunikation fungerar men det kräver aktiva handlingar av kontoinnehavarna för att komma igång. Men Bluesky kommer med all sannolikhet att få samma typ av algoritmer som X och Facebook med flera. Dessutom är det öppet för att i framtiden domineras av en massa troll och högerextremister.
Threads
Threads som är en centraliserad programvara håller på att implementera ActivityPub och många konton på Threads går att följa med konton på andra instanser och programvaror (dock inte konton som innehas av personer inom EU). Det kräver dock att innehavaren av ett konto slår på federering genom ett aktivt val. Men konton på andra instanser i Fediversum går inte att följa i Threads.
När Threads är fullständigt federerat kommer det att vara den i särklass största instansen i Fediversum. Redan idag är 7 av de 10 största liksom 13 av de 20 största kontona (flest följare) i Fediversum konton som finns på Threads. Även Threads kommer med all sannolikhet att få samma typ av algoritmer som X och Facebook med flera. Det är också vidöppet för porrbotar, troll och högerextremister.
Bluesky och Threads är inga hållbara och rimliga alternativ även om de kanske kan sägas vara en del av Fediversum på sätt och vis. I alla fall delvis och när Threads är fullständigt federerat.
Användarnas internet
Förutom Mastodon finns det en mängd andra programvaror för Fediversum. Andra mikrobloggar som Pleroma, Akkoma, Misskey med flera, forumprogramvaror som Lemmy och Kbin, bildsajter som Pixelfed, videosajter som PeerTube, boksajter som Bookwyrm, sociala mediesajter av Facebooktyp som Friendica och Hubzilla samt bloggprogramvaror som WordPress och WriteFreely. Dessutom finns en mängd andra programvaror av en mängd olika slag. Alla dessa programvaror är decentraliserade och federerade (när det gäller WordPress kräver det dock en aktiv handling).
Det finns två instanser med Lemmy i Sverige, Feddit.nu och Aggregatet.org och en allmän och generell instans med PeerTube, Mittdata (play.mittdata.se).
Att skaffa ett konto i Fediversum innebär att en person skaffar sig kontroll över sitt eget internetliv. Fediversum är social media som kontrolleras av användarna och inte av storföretag. Det är decentraliserat och federerat precis som mejl. Och det spelar ingen roll var en person har sitt mejlkonto. Det går ändå att kommunicera med alla andra mejlkonton. På samma sätt spelar det ingen roll var en person har sitt konto i Fediversum. Det går ändå att kommunicera med alla andra konton i Fediversum. Med ett konto på Bookwym går det att kommunicera med konton på Mastodon eller med vilken programvara som helst.
Alla vänstertidningar och vänsterorganisationer borde skaffa sig ett konto i Fediversum. De som använder WordPress borde göra sin sajt till en instans i Fediversum. Alla vänstermänniskor borde skaffa sig ett konto på Spejset och kanske också på Aggregatet.
Fediversum är användarnas internet. Långt från storbolagens kontroll.
Läs mer:
- Alternativ till Youtube – PeerTube
- Alternativ till blogspot.com och wordpress.com
- Att följa en WordPressblogg i Fediversum
- Alternativ till Facebook – Friendica och Hubzilla
- Vidare äventyr i Fediversum
- Alternativ till Flashback – Lemmy och Kbin med mera
- Alternativ till X (Twitter) – Mastodon och Misskey med mera
- Fortsatta äventyr i Fediversum
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Ett svar på “Social media som du själv bestämmer över”
Kommentarer är stängda.