En ledande gängkriminell skrev sig hemma hos en polis och hans familj år 2023. Det utsatte polisens familj för en risk enligt Göteborgs tingsrätt.
Den 32-årige mannen tillhör en släkt där flera individer som av polisen anses vara ledande kriminella. Det antagandet är yttersta tveksamt. Mannen har dock på olika sätt varit inblandad i de konflikter som präglat gängmiljöerna i Biskopsgården sen ett tiotal år tillbaka.
Tidigare var han en del av det kriminella nätverket i södra Biskopsgården men sen flera år tillbaka tillhör han den så kallade B-falangen efter en splittring i Södra Biskop. Men frågan är om detta kan sägas vara ett kriminellt nätverk överhuvudtaget. Det mesta tyder på att så inte är fallet.
Konflikterna i denna gängmiljö har lett till ett stort antal skjutningar och sprängningar med många skadade och ett tjugotal mördade. Det är Sveriges i särklass blodigaste gängkonflikt såväl som en av de mest långvariga om vi ser de tre-fyra olika konflikterna i Biskopgården som en enda konflikt..
Folkbokföringsbrott
Mannen som heter Berat Kastrati har avtjänat flera längre fängelsestraff, bland annat för både försök till mord och förberedelse till mord. En ledare för det andra nätverket släpptes från fängelset den 19:e juni 2023. Polisen följde det frisläppandet noga. Bara två veckor innan, den 5:e juni 2023, skrev sig 32-åringen hemma hos polismannen.
Kastrati har erkänt folkbokföringsbrott och att han skrev sig hos polisen. Han hävdade också att han inte tillhör något kriminellt gäng och att han var okunnig om att en känd gängledare precis skulle bli släppt från fängelset. Han sa också under rättegången att syftet med att skriva sig på polismannen hemadress inte var att hämnas.
Istället hävdade Kastrati att hans skyddade personuppgifter riskerade att bli röjda, eftersom Skatteverket ville ta bort hans sekretesskydd. Även hans flickvän hade skyddade uppgifter. Om han stod kvar som folkbokförd hos flickvännen skulle även hennes uppgifter bli röjda enligt 32-åringen.
Tingsrättsdomen
Tingsrätten menade att det inte har gått att bevisa att mannen skrev sig hos polismannen som en hämnd. Detta eftersom polismannen inte skulle vittna mot mannen i närtid eller hade gjort någon insats mot mannen kort innan adressändringen.
Uppgiften om att mannen försökte skriva sig på en annan adress för att hans flickvän inte skulle bli av med sina skyddade uppgifter framstår inte heller som en uppenbar efterhandskonstruktion enligt tingsrätten. Det skulle alltså kunna vara sant.
Samtidigt kände 32-åringen väl till att mannen i 50-årsåldern arbetar som polis. Att han då folkbokförde sig hemma hos honom bedömde tingsrätten var i syfte att hindra polismannen i hans myndighetsutövning. Kastrati dömdes därför både för folkbokföringsbrott och förgripelse mot tjänsteman.
Mannen har dessutom nyligen blivit dömd till ett kortare fängelsestraff för andra brott. Den påföljden ska även gälla den nya brottsligheten. Så inget ytterligare straff för detta brott. Detta enligt domen i Göteborgs tingsrätt.
Läs mer:
- Biskop Södra
- Gängland Göteborg – Biskopsgården
- Konkurrens och samarbete mellan gängen i Göteborg
- Interna konflikter bakom flera skjutningar
- Gängkriminella skulle göra inbrott hos polisen
- Gängkonflikten i Biskopsgården är inte en konflikt utan flera
- Sveriges blodigaste gängkonflikter
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.