Kontroller tyder på omfattande avfallsbrottslighet. I alla fall enligt polisen. Myndighetsgemensamma kontroller av avfallstransporter i sex kommuner i landet påvisar stora brister. Enligt polisen indikerar det förekomst av en omfattande avfallsbrottslighet och arbetslivskriminalitet inom avfallsbranschen.
Kontrollerna i de sex kommunerna, Södertälje, Stockholm, Örebro, Helsingborg, Uppsala och Linköping, gjordes under vintern och våren 2024. Totalt kontrollerades 139 avfallstransporter. De flesta transporter kontrollerades på väg eller i direkt anslutning till avfallsanläggningar.
Vid kontrollerna upptäcktes ett stort antal fel och brister. I några kommuner hade fyra av fem transporter brister. Exempel på brister var villkorsbrott, avsaknad av transporttillstånd eller att sorteringskrav inte efterlevts. Kontrollerna resulterade bland annat i 47 polisanmälningar, 20 förelägganden om att följa tillståndet och 10 utfärdade miljösanktionsavgifter. Det är uppenbart att det förekommer en hel del brott i samband med hantering av avfall och sopor. Men det finns väldigt lite som tyder på att det är organiserat eller en del av den organiserade brottsligheten.
”Pragmatisk syn på föroreningar”
– Kontrollerna har haft karaktären av stickprovskontroller och därför är det svårt att bedöma avfallsbrottslighetens totala omfattning. Insatserna påvisar dock stora brister genom en stor andel regelöverträdelser eller avsaknad av tillstånd. Företag som sätter detta i system kan troligen generera stora brottsvinster. I några fall indikerar kontrollerna även förekomst av arbetslivskriminalitet, säger Anna Björklund i ett pressmeddelande. Hon arbetar på polisens nationella operativa avdelning.
Torgny Sylvan, som är miljöskyddsinspektör i Linköpings kommun, menar att det i avfallsbranschen finns en mer pragmatisk syn på föroreningar än vad som återges i kontakterna med tillsynsmyndigheter.
– Vi har blivit mer varse om att lönsamhet, risk och straff styr många företag mer än vad vi har trott. Det finns en kultur av att överträda miljöbalkens bestämmelser i vissa företag som vi inte har känt till. Vi behöver följa upp varför vissa företag är betydligt billigare än andra att ta hand om avfall.
Förstärkt myndighetssamverkan
Kontrollinsatsen ingår i utvecklingsprojektet Vital som är en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Syftet med Vital är att utveckla och testa operativa åtgärder mot avfallsbrottslighet med fokus på effektivare myndighetssamverkan. Polisen samverkar även mot avfallsbrott med flera andra myndigheter inom ramen för ett regeringsuppdrag som leds av Naturvårdsverket.
– Att samhället ökar sin förmåga mot avfallsbrott är en viktig signal till alla företag som är verksamma i avfallsbranschen. Kommunerna arbetar alltmer med frågan och genom samverkan och informationsdelning med statliga myndigheter ökar risken för upptäckt för de företag som bryter mot regelverken, säger Anna Björklund.
Sex miljarder kronor i kriminella intäkter
I internationella uppskattningar bedöms illegalt avfall vara en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor. Narkotika, momsbedrägerier och cigarettsmuggling beräknas generera större intäkter. Svenska uppskattningar visar istället att svartarbete, bedrägerier, välfärdsbrottslighet, krogfum, byggfusk och momsfiffel är de stora inkomstkällorna tillsammans med sophantering..
En rapport från EU-kommissionen från 2021 uppskattar att illegal avfallshantering i Sverige årligen ger intäkter på mellan 2 till 6 miljarder kronor till kriminella. En dryg miljard kronor handlar om miljöfarligt avfall.
Men samtidigt finns det inget som tyder på att den organiserade brottsligheten hanterar avfall och sopor i Sverige även om det förekommer en hel del brottslighet.
Läs mer:
- 100-150 miljarder i brottsvinster varje år
- Vad tjänar de kriminella gängen sina pengar på?
- Avfallshantering har blivit lukrativt för kriminella gäng
- Organiserad miljöbrottslighet – avfallshantering och skrot
- Åtal för ekonomisk brottslighet i företag kopplat till miljöbrottsåtal
- Sopmaffian i Sverige växer
- Sju personer åtalade för grovt miljöbrott i Stena Recycling AB
- Prisade företagare misstänkta för grovt miljöbrott
- 11 personer åtalade för grova miljöbrott
- Prisade företagare misstänkta för grovt miljöbrott
- Fyra män dömda till fängelse för miljöbrott
- Hovrättsdomar mot fyra personer för grova miljöbrott
- Flyktingprofitör häktad för ekonomiska brott
- Skjutning och polisinsats i Strängnäs
- Foxmannen i Strängnäs – välfärdsbrott och knark
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.