Svartfötter, bruntungor och gulingar

I SVD, DN och BLT skriver man om fackordföranden på ABB i Karlskrona som kallt icke-fackanslutna arbetare för gulingar. Nån anonym uttalar sig och säger att det rör sig om hot.

Det är ju knappast nåt hot att berätta om vad det innebär att svika sina arbetskamrater genom att inte gå med i facket. Så här säger fackordföranden enligt BLT

De oorganiserade är ett starkt irritationsmoment. De glider med på löneökningarna men deltar inte i kampen.

Han har helt rätt. Och de okunniga journalisterna i SVD och DN vet inte ens att ”gula fackföreningar” är namnet på arbetsgivarvänliga fack. Eller så väljer de med flit att inte nämna det. Fack som säljer ut sina medlemmar. Och att guling använts som skällsord på arbetare som säljer ut sina arbetskamrater till arbetsgivaren eller motarbetar arbetarnas intressen exempelvis genom att inte gå med i facket. Det är ju knappast ett hot att använda såna ord. Precis som svartfot är ett skällsord för strejkbrytare och bruntunga ett för en rövslickare, dvs en person som i allt försöker tillfredställa förmännens nycker är guling ett skällsord för en osolidarisk arbetare.

Jag hade tyckt samma som metallordföranden på min tid som fackligt aktiv, men kanske agerat lite skickligare. Man vinner ju inga nya medlemmar genom att agera som ordföranden i Karlskrona. Men i sak har han rätt. Den som gör fel är istället vice förbundsordföranden som inte backar upp den lokale ordföranden på ABB ordentligt. Fast han har rätt när han säger:

För en medlemsorganisation är målsättningen att alla ska vara med. Klubben måste motivera utomstående att gå med på ett sätt som inte upplevs som hotfullt eller stötande. Tala för medlemskap – inte emot.

Det är en bättre metod. Men han borde starkare ha försvarat ordföranden på ABB i sak. Eftersom han ju är överens i sak.

Och att skriva något är inte maffiametoder, vilket en del okunniga liberala bloggare tycks anse. Om ordföranden hade uppmanat till misshandel hade det varit maffiametoder. Men det handlar ju inte om sånt.

Det hela är helt enkelt en storm i vattenglas. Antagligen beroende på okunniga sommarvikarier och nyhetstorka.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Svartfötter, bruntungor och gulingar”

 1. ”De oorganiserade är ett starkt irritationsmoment. De glider med på löneökningarna men deltar inte i kampen.”
  Det finns en orsak till varför oorganisreade får samma generella lönepåslag som organiserade och omfattas av stora delar av kollektivavtalen. Om oorganiserade inte fick samma löner som organiserade och inte omfattades av kollektivavtalen, vilka skulle då arbetsgivare anställa? Organiserade=dyrare eller oorganiserade=billigare?
  Det är en medveten facklig strategi att alla anställda skall kosta lika mycket, oavsett medlemskap i facket eller inte.
  Detta borde du känna till som tidigare fackligt aktiv.

 2. Jag förstår inte din kommentar. Jag skrev ju inget om att avtalen inte skulle gälla andra än medlammar. Jag kommenterade bara det faktum att icke-medlemmar är osolidariska och åker snålskjuts.

 3. Visst åker de snålskjuts men de gör det med fackets goda minne.
  Därför är hans uttalande lite förvånade men det kanske är länge sedan han gick sina fackkurser eller så har han inte gått några.

 4. Så om man av ideologiska skäl (tex man är inte socialdemokrat och vill inte att ens pengar ska gå till S) inte är med i facket så är man olojal.

  Storebror hade blivit stolt av ert resonerade.

 5. Att vara med i facket innebär inte att man är med i socialdemokraterna på det sätt som gällde förr (kollektivanslutning). Om man är med i facket kan man påverka vilka som det lokala facket vill stödja inför val. På grund av det svenska fackets odemokratiska funktionssätt är det däremot svårt att påverka besluten i högre fackliga instanser.

Kommentarer inaktiverade.