Borgarnas utnötningstaktik

I ETC har Johan Ehrenberg skrivit en artikel som heter ”Provokatörernas tid”. Den handlar om att det som till synes är klantigheter, perversa förslag, förvirrade tirader från vilsna människor osv i själva verket är en medveten politik som går ut på att provocera oss till att vi tröttnar och inte länger orkar göra motstånd. Artikeln handla rom hur borgran flyttar fram sina positioner med hjälp av de liberala bloggare och skribenter man skulle kunna kalla för tokhögern.

Det handlar om sådant som utnämningen av den ”obildade” Johan Stael von Holstein till Statens Kulturråd, det handlar om de ständiga provokationer som de okunniga ledarskribenterna på SVD utsätter oss för. Det handlar om Göran Skyttes förljugenhet och cynism samt om Johan Norbergs försök att trolla bort själva debatten om islamofobi och liberalism genom att gör det till en personfråga. Som Johan Ehrenberg skriver:

I huvudstaden inför moderaterna ett nytt ”vårdval” som gör att fattiga områden automatiskt får mindre pengar till vård och man säger att så ska det vara för att ”det ska vara rättvist”.
Mats Odells bostadsutredning går ut i tidningarna och säger att hyran måste höjas så kraftigt att bostadsköerna försvinner.
Migrationsminister föreslår att barn till nya svenskar ska tvingas vänta upp till fyra år innan de får komma hit för att ”minska segregationen”.
Allt det här kan verka underligt om man ser det som enskilda förslag, men om man lägger tillsammans det hela får man en helt annan bild.
Det är provokationer. Man testar motståndet, man mäter reaktioner, man pressar fram en ny politisk situation.
Det som för några år sedan var omöjligt att ens säga, blir nu möjligt att genomföra.

Man kan säga att borgarna utnyttjar (och gynnar) extremhögern (ex. via islamofobi) och tokhögern för att driva det sammanlagda samhällsklimatet åt höger. Det handlar om att var mot demokratiskt kontrollerade och allmänt ägda gemensamma egendomar, det handlar om att vara mot jämställdhet, det handlar om att var mot en gemensam och lika skola för alla.

Som tur är verkar det svenska folket i alla fall medvetet om vilken fara för välfärden som den borgerliga regeringen är. Bevare oss för den svenska tokhögern och dess regering. Det gör vi bäst genom att alltid bjuda motstånd, protestera och kämpa. Mot nedskärningar och privatiseringar.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt Sverige belyser alla aspekter kring tokhögern i alliansregeringen, denna gång kring NATO. (tack också för den fina illustrationen)
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

32 Replies to “Borgarnas utnötningstaktik”

 1. Hur står det till med tokvänstern?
  Vem har utnämnt Johan Stael von Holstein till obildad?
  Är det kanske herr Svensson själv som ”obildad” skribent.
  Tokvänstern är inte så dålig på att blogga röttrött, så Du får finna Dig i att vi bloggar blåttblått.
  Alliansen knaprar in några procent vid varje mätning så vi oroar oss inte, även om det i själva verket är valdagen 2010 som gäller.

 2. Kan någon ge mig defenitionen på obildad?
  Jag har en civ ek examen 140 poång 75% VG, 20 poäng VG i Informations teknolog, ytterligare 20 poäng VG i ekonomi från Univerisitet i USA, 2 MBA kurser från Harward och Spanska, Tyska och Franska studier i respektive land, motsvarande 20p styck. Dessutom executive kurser från INSEAD.
  Jag bara undrar

  Johan Sta?´l von Holstein

 3. Jag satte det inom citationstecken därför att jag inte anser att du är obildad, eller rättare sagt, jag har ingen bestämd uppfattning om det. Inte heller anser jag att det spelar någon som helst roll om man är utbildad eller ej för att sitta i Kulturrådets styrelse. Och att ha många högskolepoäng anser jag inte nödvändigtvis är ett tecken på bildning.

  Alltså – det är ganska svårt att definiera obildad. Ytterligare en anledning att använda citattecken.

  Sen kan jag tycka att det är roligt med en provoaktör. Men kanske inte alltid så bra. specilelt inte när denne har borgerliga åsikter.

 4. En MBA-kurs från ”Harward” låter lite som att en märkesväska från ”Lois Vittong”… 😉

 5. ”Kan någon ge mig defenitionen på obildad?”

  Tja til en början är det skillnad på utbildning och bildning. Utbildning är något man oftast får via skolor och universitet. Bildning är mer svårt att definera men en stor del får man väl säga är kulturkännedom.

  Så betyg från skolor och universitet är inget tecken på bildning. Att känna till Guernica, veta vem Andy Warhol var eller kunna debattera postmodernismens inflytande på konsten är tecken på bildning.

  Ska man vara vänster så kan man väl lite elakt säga att bildning är vad borgarklassen kom på för att distansera sig mot arbetarklassen när denna började skaffa sig utbildning.

 6. Jag maste säga att opinionsyttringar som t ex den här bloggen är precis lika mycket provokation och utnötning som nagonsin borgarmedia. Men det behövs ju olika röster, eller hur var det nu med debatten om Mana och slikt? 😉

  Hur kan man vara synbart upprörd över att högern faktiskt är höger och liberalerna är liberala? Det är ju inte direkt sa att du brukar förarga dig över att skribenter med vänsterperspektiv för fram sina tankar, Anders? Jag tycker att det är lite underligt att uppröra sig över opportunism hos motstandare när de utnyttjar de möjligheter de har att skapa opinion.

  Och när vänstern först gnäller om elitism och sedan beskyller von Holstein för att vara obildad och därför opassande i de ”fina” kultursällskapen, där slentrianvänstern ostört huserat i decennier… tja. Grand, bjälke, öga, osv.

  Men: bilden är fantastiskt rolig.

 7. Gustav: Du har en del poäng där. Jag är väl snarast upprörd över att högerns politik missgynnar arbetarklassen (fattigt folk, vanligt folk).

  Jo, vi använder ju också samma taktik från vänsterbloggarnas sida. Utnötning och upprepning alltså. Men vänsterns resurser är ju oändligt mycket mindre än högerns.

  Jag ser utnämningen av Stael von Holstein som en provokation. Hans bildning har jag ingen aning om. Och kultureliten är i mitt tycke borgerlig och inte mycket att hänga i julgran. (det sistnämnda tycks ju jag och Stael von Holstein vara överens om)

 8. Jag håller inte med om ett ord herr Anders_S skriver (och att kalla kultureliten borgerlig är rätt kul) men bilden är ett sant mästerverk.

  Jag vill också veta vem som gjort bilden, jag vill ha den i högre upplösning och trycka den på T-shirts…!

 9. Bra rutet Johan v H, det är nödvändigt att vi bekämpar allt
  förtal och alla osanningar.
  Utbildning och bildning går hand i hand det råder inget tvivel om det.
  Ditt CV duger väl för mig och bör duga även för tokvänstern.
  Den klassiska bildningen står sig år efter år och kan aldrig utkonkurreras även om vänstern har försökt så gott de har kunnat.
  Michelangelo och Andy Warhol är för en konstälskare precis lika viktiga.
  Undertecknad litar och tror på Dig Johan, och hoppas att Du rensar upp i kulturträsket.

 10. Alltså, jag vet inte riktigt vilka du menar med tokhögern, men hur kan du på allvar påstå att de har något som helst fäste i regeringen? Jag lovar dig, skillnaden mellan s-v-mp och Alliansen skulle framstå som så löjligt liten att en flugskit framstår som en elefant om du jämförde med en regering som bestod av Johan Norberg, Johan Ingerö, Sakine Madon, Louise Persson, Maria Abrahamsson och kanske PJ Anders Linder.

  Sedan tycker jag att det är lustigt att Johan Sjölander, som du länkar till i Norberg-frågan, faktiskt ger Norberg rätt och anser att Malm är den som gör fel, dels i behandlingen av Norberg och dels i att han inte visar vad han menar är den egentliga kopplingen mellan Norbergs idéer och denna islamofobi. Att Norberg försöker trolla bort debatten som han ju faktiskt egentligen inte är delaktig i, han är ju inblandad bara pga Malms taffliga sätt, är väl ett magstarkt påstående? Dels har han ju redogjort för sina åsikter i frågan flera gånger (nu och då, och även på just DN Kultur), och dels så ska han väl inte låta sådana påhopp gå obesvarade? Fast det här vet du kanske redan.

 11. Tomas: Ja du räknar ju upp en del av tokhögern där.

  Sen länkar jag inte bara till såna som tycker likadant. Jag länakr även till såna som har avvikande mening, i alla fall om det är utifrån en grundläggande vänsterståndpunkt. Sjölander och jag tolkar uppenbarligen det Malm skriver lite olika. Men det tycker jag bara är intressant när det sker utifrån en vänsterståndpunkt.

  Det är samma agerande i inlägget om Lärarhögskolan. Där länkar jag till RoyaMatilda som jag tycker har helt fel.

  Sen tycker jag nog att Norberg börjar närma sig rättshaverism i detta fall. Skulle jag bete mig som han gör skulle jag få ägna hela min tid åt att klaga på de som inte kan skilja min politiska ståndpunkt från stalinism, socialdemokrati och en massa annan skit.

 12. Eftersom jag är uppväxt på gård med konstintresserade föräldrar, att jag bott 20 år utomlands, varit invandrare i 10 länder och startat bolag i 26 och läst 5 poäng foto (de ingick i de 20 från amerikanskt universitet), förutom att jag jobbat på mejeri, bygge, kört lastbil, varit discjockey i 5 år, jobbat som servitör och flygvärdinna och reseledare i 2 år och 4 länder, så tror jag att jag inte bara är utbildad, utan även bildad. Men är det intressant? Jag tror att jag är en bra representant i styrelsen för väljarna. Jag ställer enkla frågor; vad de gör med våra pengar och vad vi får ut av det. Är det så konstigt?
  Jag driver till vardags en inkubator, en företags kuvös, och det är en bolagsform som ingen i världen lyckats med och nästan ingen vill hålla på med. Det är för svårt, tar för lång tid och kostar för mycket pengar.
  Varför gör jag det? Jo, för att jag brinner för människans rätt till frihet, rätt att få ta ett personligt ansvar för sin egen försörjning, rätt att få uppfylla drömmar och för att Sverige skall ha en framtid.
  Jag vet att det finns så ointelligenta människor att de inte förstår betydelsen av entreprenörer, nyföretagande och tillväxt, att de inte förstår sambanden mellan vinster, skatteintäkter och välfärd. Men jag kan inte låta deras oförstånd hindra mig. Jag MÅSTE göra något för mina barn, för det land jag älskar och för mina förtryckta bröder och systrar, mina landsmän.
  Att de oupplysta, okunniga, inskränkta och avundsjuka saknar förmåga att förstå och/eller uppskatta det jag gör intresserar mig föga. Jag får uppskattning av dem jag hjälper och det räcker för mig. Vi har sedan starten snart skapat 500 nya jobb. Det är 120 miljoner OM ÅRET i skatteintäkter, men jag vet att många inte förstår vad det innebär och hur det går ihop‚Ķ Men‚Ķ
  I min inkubator har jag INGEN i styrelsen som jobbat med inkubatorer förr. Jag har riskkapitalister, entreprenörer, organisationsfolk, företagsledare, doktorer m.fl. Jag har några äldre, jag har yngre, jag har 4 kvinnor och 3 män. För att jag fundamentalt tror på mångfald och diskussion, inte på consensus, konformitet och enfald.
  När det gäller mina MBA kurser på Harward, så har de sommar program där man kan läsa enskilda kurser. Jag läste ‚Äùinternational business‚Äù och ‚ÄùDoing business with pasific rim countries‚Äù Dessutom skrev jag min C uppsatts om kulturella aspekter på internationell marknadsföring. Rubriken var ‚ÄùNationell profilering vid internationella manifestationer‚Äù.

 13. Johan, du kunde tydligen inte avhålla dig från att uttrycka ditt överklassiga förakt för folk som inte fötts med guldsked i mun:

  ”Jag vet att det finns så ointelligenta människor att de inte förstår betydelsen av entreprenörer, nyföretagande och tillväxt, att de inte förstår sambanden mellan vinster, skatteintäkter och välfärd. Men jag kan inte låta deras oförstånd hindra mig. Jag MÅSTE göra något för mina barn, för det land jag älskar och för mina förtryckta bröder och systrar, mina landsmän.
  Att de oupplysta, okunniga, inskränkta och avundsjuka saknar förmåga att förstå och/eller uppskatta det jag gör intresserar mig föga.”

  Det är där problemet med din tillsättning ligger. Inte att du skulle var okunnig, obildad, ointelligent eller nåt annat. Utan att du verkar sakna förmåga att sätta dig in andra (fattiga) människors villkor. Trots att du turistarbetat i vanliga människors värld verkar du inte lärt dig något av detta.

 14. Du har helt fel igen. Jag kan visst sätta mig in i andra människors situation. Det är just det som är grejen. Jag är INTE född med silversked. Jag har MÅNGA gånger varit mycket fattigare än du. Men jag har tagit tag i mitt liv, tagit ett personligt ansvar, bitit ihop och jobbat mig ur situationerna precis som vem som helst skulle kunna göra. Jag vet det, för jag är inte bättre än någon annan. Jag har ingen gåva, är inte smartare än snittet. Det hamndlar bara om vilja, hårt arbete och att någon tror på dig. Jag VET att människor har kraft och förmåga som är mycket större än vad de själva tror. De tror inget om sig själva för att de är nedtryckta och bestulna på sina rättigheter av jantar som säger till dem att de inget kan, att det är synd om dem och att de bara skall sätta sig ner och få bidrag, kolla på tipsextra och supa ner sig. Men allt det är bara bluff. Du kan! Livet är fantastiskt! Det är inte rättvist, har aldrig varit och kommer aldrig att bli! GET USED TO IT! Men gå upp ur soffan, gå ut och njut i naturen, bit ihop och kämpa och världen ligger vid dina fötter. VISST, det finns de som inte har möjligheten, som faktiskt inte kan och dem skall vi ta hand om. Det har vi råd med på fantastiskt vis om bara de andra som kan tar sitt djävla ansvar och slutar gnälla.

 15. Anders: Jag tolkade det som att du länkade till Sjölander för att styrka ditt påstående. Jag har svårt att se hur det ska kunna tolkas på något annat sätt.

  Sedan håller jag inte med om att Norberg kan beskyllas för någon rättshaverism alls i det aktuella fallet. Han har såvitt jag vet inte alls blandat in någon sorts myndighet eller rättsinstans i hela spektaklet. Det hade varit en helt annan sak om han drivit sin fråga genom nån form av JO, DO eller vad sjutton det nu kan vara, samt polis och sådant, istället för mailkorrespondens med Schottenius.

 16. Jag som arbetsgivare hade aldrig anställt en som skrivit ”20 år utomlands, varit invandrare i 10 länder och startat bolag i 26 och läst 5 poäng foto (de ingick i de 20 från amerikanskt universitet), förutom att jag jobbat på mejeri, bygge, kört lastbil, varit discjockey i 5 år, jobbat som servitör och flygvärdinna och reseledare i 2 år och 4 länder” och varit född 1970.
  Detta hade tytt på en otrolig rastlöshet som jag inte hade velat investera en krona i, då människan hade kunnat sticka dagen därpå. Man vill ha pålitliga människor som anställda… jag hade ju förövrigt frågat om hur det hade gått med alla företagen. Jag har träffat på många företagare som startat många bolag. Ingen av dom har drivit två bolag samtidigt, utan bara inte haft det ekonomiska sinnet. Men som företagare ger jag dom kredit på upp till 30’000 ändå. För jag vet att förr eller senare betalar dom tillbaka. Det är nåt som dock dagens unga pengadrivna företagare inte klarar av att hantera. Dagens drivning mot höger och pengar gör att hedern har försvunnit.

 17. Störd von Holstein kan sätta sig in i människors situation, men han kan inte driva företag utan att ruinera tusentals investerare.

  Jag hade inte satsat en spänn på dina ”visioner”.

 18. Oj, Von Holstein alltså, man blir stum.
  Den där religiösa tonen om entreprenören som frälsaren samtidigt med detta undertryckta hat mot alla som inte tycker som han.
  Lite otäckt och skrämmande, och sanslöst att vår helt tydligt omdömeslösa regering har ansett honom lämplig för statens kulturråd.
  Sverige har blivit helt galet i och med alliansen, det sista av sans och vett har blåst bort och man kan vänta sig vad som helst. Alexander Bard som försvarsminister eller Carolina Gynning som Partisekreterare eller, ja vad som helst alltså.
  Fast han verkar ju väldigt energisk i alla fall, en rastlös underdog med ett otroligt revanschbehov skulle man kunna tro.
  Hat för aldrig något gott med sig, jag känner inte hat, bara beklämning över den galna regering och det samhällsklimat som vi i blindo låtit få komma till stånd.
  Dags att öppna ögonen och avlöja de nakna kjejsarna.

 19. Den som blev mest galen av Alliansen var nog von Holstein själv tycker jag 🙂
  Jag märkte en markant skillnad i hans metrokolumner iom maktskiftet. Från sossarnas antagonist nummer ett till nån sorts galen miljömupp. Brr…

  Men är det ens riktiga von Holstein som håller på här i kommentarerna? Det låter iofs så. Och som alltid så sprider han ändå s.k. ”lol” i debatten, vilket jag alltid kommer att hylla honom för. Fram för mer von Holstein!

 20. ”Men jag har tagit tag i mitt liv, tagit ett personligt ansvar, bitit ihop och jobbat mig ur situationerna precis som vem som helst skulle kunna göra. Jag vet det, för jag är inte bättre än någon annan. Jag har ingen gåva, är inte smartare än snittet. Det hamndlar bara om vilja, hårt arbete och att någon tror på dig. Jag VET att människor har kraft och förmåga som är mycket större än vad de själva tror.”
  För att citera Michael M. ”Horatio Alger must die” – den amerikanska drömmen är vidrig. Spotta upp dig lite, ta tag i ditt liv. Lysande synpunkt till en frånskild trebarnsmorsa med avbruten gymnasieutbildning. Tack Johan, för en lösning på samma nivå som Per Ahlmarks ”Lycka till!”, Friggebos ”We shall overcome” etc.

  För övrigt: stava rätt till HarVard åtminstone…Själv bevistade jag universitetet i Uppsalla 😉

 21. Johan Stahl von Holstein:

  Det faktum att du tror att du är ”bildad” för att du tagit ett antal universitetspoäng med VG, visar klart och tydligt att du har en ytlig syn på vad bildning är. Som universitetslärare vet jag att man inte behöver vara något snille för att klara VG på en kurs, och visdom är sällan korrelerad med antal universitetspoäng. Många av de mest bildade och visa människor jag har träffat har tagit få, eller ens några universitetspoäng.

  Allvarlgt talat: Johan uppträder som prinsessan på ärten och är rätt så patetisk när han räknar upp sina universitetspoäng och sina arbetsmeriter. Pinsamt, minst sagt. Nyliberalerna har ingen självdistans, vilket Johan klart visar med sina pinsamma inlägg på den här bloggen.

 22. Erik

  Att vänstersidan (med mer eller mindre hysteriskt tonfall) är emot betyg i skolan, betyder inte att den är mer bildad eller mer kulturell.

  /*Obehagligt personangrepp borttaget*/ #AS

  Men du har rätt i en sak: En docentur innebär ingalunda att man vare sig är bildad, har omdöme, eller är kulturell.

  Eller besitter självdistans för den delen.

  😉

 23. Jag förstår fortfarande inte vad Johans CV hade med bildning att göra. Från susning:

  ”Bildning kan sägas vara förmågan att utöver att känna till rena faktakunskaper, också kunna sätta in dessa i större sammanhang, se samband m.m. (Allmänbildning avser dock mest atomiska faktakunskaper.)
  Bildning gränsar också stundom till uppfostran; i tider då klassklyftorna var skarpare utmejslade kunde nog de högre ståndens bildning komma hemifrån likaväl som från skolan. Ett ”bildat samtal” är oftast inte bara kunnigt utan också präglat av en känsla för det passande. Ur ett annat perspektiv, se nedan, är det måhända torrt, blodfattigt eller sprättigt.”

  I det här fallet talar vi alltså kulturell bildning. Och då har jag fortfarande bara fått en hänvisning till de fem poängen i fotografi.

  Varför inte en intressant genomgång av favoritförfattare (serier duger bra och jag menar det allvarligt)? Om huruvida du gillar poesi, kanske några klassiker du tyckt om? Målning? Musik?

  Helt enkelt vilken kultur du brinner för, om du är frälst i arkitektur, konst, filmer, musik, litteratur, poesi, fotografi, etc. Vilka beundrar du inom din kulturform. Vilka har påverkat dig.

  Det skulle jag faktiskt vilja veta!

 24. Vem orkar argumentera med tokhögern? Holstein är ett skämt, gör honom inte tjänsten att bemöta hans floskler med argument.

Kommentarer inaktiverade.