Santa Monica är inte en del av Los Angeles

När man arbetar som resereporter borde man väl ha ett hum om hur den stad, det land eller den ort man rapporterar från fungerar på olika sätt, även i administrativt, men uppenbarligen krävs inte det.

För Los Angeles-området består av en mängd städer och områden som inte är städer i formell mening, men som ser ut som stadsbebyggelse. Således är det självklart att folk i Santa Monica och Beverly Hills inte bor i Los Angeles. För det två nämnda orterna är inte stadsdelar i Los Angeles utan egna städer. Det rä alltså inte konstigt att folks som bor där säger att de inte bor i LA och det beror alltså inte på att staden är så stor. West Hollywood är ett område som dessutom inte tillhör staden Los Angeles eller staden Beverly Hills utan bara länet Los Angeles. Något som öppnat uppp för kniviga polisiära förhållanden, i staden Los Angeles har vi LAPD, i Beverly Hills deras egen polis och i länet (county) Los Angeles LASD (om inget ändrats de senaste åren).

Annars är artikeln om LA intressant för att visa på hur en stad/ett stadsområde med extremt dålig kollektivtrafik fungerar. Vilket faktiskt är ett direkt resultat av beslut i bilföretaget GM:s direktionsrum en gång i tiden. För i början av 1900-talet hade LA en väl fungerande kollektivtrafik och ett väl utbyggt spårvagnsnät. Det företag som derv denna trafik köptes emellertid up av GM och sen beslutade bilföretaget att lägga ner hela kalbbet för att bli av med en konkurrent till biltransporter. En historia som faktiskt figurerar i den fina filmen Who Framed Roger Rabbit.

Först för tio år sen fick LA återigen början till en vettig kollektivtrafik och den korta tiden som det funnis ett alternativ till bilen har inneburit att få LA-invånare känner till tunnelbanan och spårvagnarna som finns idag.

Förutom för förekomsten av Hollywood och filmindustrin är Los Angeles också känt för sina våldsamma poliser och sina kriminella gäng, som exempelvis Mara Salvatrucha och Mara 18 (18th Street gang).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements