Runor kan ha arabiska rötter

Del 1 av 5 i serien Vikingar och mellanöstern

Så här i midsommartider är det intressant med våra förkristna traditioner och deras ursprung. Midsommarfirandet är ju en del av det förkristna arvet i Sverige. Det land som har flest kvarlevande icke-kristna traditioner i norra och västra Europa.

Enligt en några år gammal artikel i den vetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg 3/04 kan de nordiska runorna ha förts tiill Norden av en grupp araber, de så kallade nabatéerna. En grupp av nabatéer som tjänstgjorde som hjälptrupper i den romerska armén i det som numera är Bayern, närmare bestämt Straubing vid floden Donau och lämande området omkring år 200, förmodligen på grund av hungersnöd och pest. Förmodligen begav man sig norrut och hamnade i södra Danmark där en grupp människor, med troligt ursprung i Mellanöstern, tillskansade sig makten i ett område. I detta område utvecklades den nordiska runskriften på 200-talet av folk som redan innan dess var skrivkunniga. Huvuddelen av runorna kopierade latinska förlagor, men ett pa av dem hade förmodligen förlagor från det nabateiska alfabetet. Ett arabiskt alfabet alltså.

Inte bara runskriften är hämtad från sydligare nejder. En stor del av de religiösa föreställningar som vi känner som fornnordiska har föreblider i romarriket och andra sydligare nejder, vilket vi kan läsa om i en annan artikel i Forskning och Framsteg, Myten Midgård. Torshammaren var exmpelvis en sentida uppfinning som inspirerades av det kristna korset och användes som en symbol för de som inte ville anammma kristendomen. Sålunda konstaterar forskana att det som vi idag känner som den fornnordiska religionen aldrig var en slags sammanhållen religion, utan det såg mycket olika ut på olika ställen och den var mycket influerad av romersk religion och kristendom.

Undrar hur det känns för nazister att ha tecken med arabiskt ursprung runt halsen eller tatuerat på kroppen. Undrar om det är vad de tänkt sig? Knappast! Lite ironiskt är det trots allt.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, Dagen1, Dagen2, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , ,

 

Series NavigationOden – också från Mellanöstern? >>
Advertisements

9 Replies to “Runor kan ha arabiska rötter”

  1. ARAMEISKA ALFABETET I NABATEEN !

    Alfabetet man använde sig av i Nabateen var det arameiska och inte arabiska. Nabateerna talade arameiska och skrev med det arameiska skriftsystemet. Detta visar forskningen av alla de inskriptioner man har hittat i Nabateen, vilka är på arameiska.

  2. Nordens mytologi har aldrig varit samlad som t.ex kristendomen. Men det vi kan om den är till mesta del vad ett par av de större klanerna trodde på. Självklart har Mytologin lånat från många religioner. Men Nordens mytologi kan hittas mycket längre tillbaka i tiden än kristendomens födelse. 

Kommentarer inaktiverade.