FRA, informationen och diktaturerna

FRA, en civil svensk myndighet som sysslar med signalspaning på uppdrag får ta vilka kunder de vill. Signalspaningen som ska bedrivas i kabel och i luften innefattar alla signaler som korsar Sveriges gränser. Det innebär, förutom spaning på svenskar, även att man signalspanar på alla nadra nordbor, de flesta invånare i Baltikum och Ryssland. Förmodligen en hel del andra också. Om någon surfar in på en server i Sverige så signalspanas det också på den kommunikationen. Det blir en hel del folk. Förmodligen blir en hel del politiska flyktingar och en hel del vanliga, fredliga oppositionella också mål för spaningen.

Exakt vad man spanar efter eller vem man spanar efter är säkerligen beroende på vad olika beställare kan vilja ha. Beställarna kan vara många, det kanvara den svenska militära underrättelsetjänsten, det kan vara säkerhetspolisen, det kan vara tullen, vanliga polisen, privata företag (ex. Antipiratbyrån) utländska polisstyrkor eller säkerhetstjänster. Bland de utländska kunderna märks främst USA som Sverige har avtal om utbyte av underrättelseinformation med. Bara ett utbyte med USA innebär att diverse obskyra verksamheter och regimer runtom i världen kan få tillgång till underrättelseiformation som samlats in i Sverige. Men faktiskt kan även rena diktaturer beställa spaning och material samt få tillgång till FRA:s signalspaningskunskaper.

Det är naturligtvis inte acceptabelt. Lika lite okej som att man bygger upp register med oliktänkande eller folk med avvikande åsikter. Något som FRA:s spaning säkerligen också kommer att användas till.

Regeringen var i somras när lagen antogs i riksdagen väldigt ointresserade av en debatt. Man ville driva igenom lagen till varje pris och riksdagsmän hotades, övertalades och utpressades för att rösta rätt. Nu är det likadant igen. När tilläggen ska dras i riksdagen blir det bara två veckors remisstid. Lagen ska återigen tvingas igenom med minsta möjliga debatt. Anledningen till detta agerande är, som jag ser det, avtalet med USA som i praktiken tvingar Sverige att införa den här typen av lagstiftning.

För att sammafatta, informationen från FRA:s spaning kan hamna i storföretags händer, i diktaurers händer, i skumma organsiationers händer. Den kan missbrukas på alla vis, både nu omedelbart och i framtiden. Avtalet med USA gör regeringen kompromissovillig och det ger det hela en liten smak av kupp.

Intressant?
Bloggat: Under den svarta natthimlen, Jinge, Kulturbloggen, Opassande, Jonas Morian,
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SDS, HD, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

6 Replies to “FRA, informationen och diktaturerna”

 1. Blev helt fel länk- så här är det:

  Upprop Bloggare!
  Nu hjälps vi åt- för en nationell/internationell Yttrandefrihetsdag!!

  Bakgrund: Är vår yttrandefrihet hotad? Det står klart att vi inte längre kan ta den för självklar..Jag tycker det när förslag försöker klubbas igenom
  i smyg, rena turen att bloggare fick nys och uppdagade det för svenska politiker i EU.
  ”Ett betänkande i EU föreslog att alla bloggare skulle registreras och kontrolleras”
  Läs mer här:
  http://www.metro.se/se/article/2008/09/05/15/3711-57/index.xml

  Lägg därtill de hot, fönedring, stalking många av oss utsätts för om vi inte har samma åsikter som ett specifikt klientel i etern..och IRL..
  Att skapa negativ stress i traumasituation kan innebära livslång psykisk ohälsa för de som utsätts- en medveten psykologisk tortyr..
  i syfte att bryta ned samt stalking /förföljelse.
  – Därför måste absolut ett sådant missbruk av Yttrandefrihetslagen stärkas som brott- bli tydligare utan hänvisningar till tryckfrihetsförordningen.
  Mer om psykoligisk tortyr finns med helhetssyn här:
  http://sussstenssonsweden.spaces.live.com/blog/cns!86AD342C76A0133B!7176.entry#post

  – Därför tycker jag och många med mig att det är nödvändigt att synliggöra och stärka vår yttrandefrihet på flera plan- såväl nationellt som internationellt som på sikt globalt.
  -Att manifestera denna vår viktigaste demokratiska rättighet.

  Tanken väcktes av en debattör på AB:s forum – läs den utvecklande diskussionen här:

  http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?threadID=18765&tstart=0
  Citat :

  ”instiftade ett pris till yttrandefrihetens främja som tilldelades en modig person där med kraft använda denna frihet och genom sin handling spred information eller öppnade upp för annars dolda saker i samhället.”

  Vilken datum skulle vara passande?
  Jag tyckar Torgny Segerstedts födelsesdag, den 1 november vill vara en passande dag.
  Torgny Segerstedt om någon var en publicist där under kriget stod upp för yttrandefriheten under WW2 och den dåvarande censuren i Svensk press vidrörande vad man fick skriva om Tysklands och Nazismen i Sverige.
  Desutom fallar denna dag en lagom bit in på skolornas hösttermin vilket bereder möjlighet att genom undervisningen av våra barn, bredda kunskapen om yttrandefriheten på ett positivt sätt.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Torgny_Segerstedt_(1876-1945)

  Tag med dig bloggen- med Ljuset och sprid uppropet!

  Lys väg för vår Yttrandefrihet- och Yttrandefrihetsdag att fira 1:a november-

  Segerstedts födelsedag!

  Vill du göra mer än sprida budkaveln virtuellt kan du kopiera och maila politiker..en bra länk:

  http://maila-riksdagen.webs.com/Riksdagsadresser.htm

Kommentarer inaktiverade.