Hellre bra sjukvård och bra skolor än sänkt skatt

Det är bättre att alla i ett samhälle garanteras bra sjukvård än att skatten sänks. Borgarregeringen vill ge alla fattiga människor, alla arbetare sämre sjukvård genom privatiseringar, nedskärningar och kommersialisering av sjukvården på det sätt som Vårdval Stockholm visar.

Det är bättre att även långtidsjukskrivna och arbetslösa får tillräckligt med pengar för att leva ett anständigt liv än att vi får sänkt skatt. För annars komemr dessa människor, främst om de är unga, att vända sig till andra typer av inkomstkällor, såsom organiserad brottslighet.

Det är bättre att vi får förkortad arbetstid än sänkt skatt och att vi delar på jobben så att vi slipper ha en grupp som är arbetslösa och genom den borgerliga politikens försorg, utan tillräckliga försörjningsmöjligheter. Det är bättre att den grupp som har arbete jobbar mindre, för på sikt innebär det mindre sjukvårdskostnader.

Det är bättre med ett bra skolsystem än ett privatiserat och segregerande. Det är bättre med mer pengar till skolan och förskolan än sänkt skatt. Då kanske vi kan bryta rekryteringen till de kriminella gängen.

Sänkt skatt är inget fel i sig, men den ska ine finansieras med sämre välfärd, sämre sjukvård, sämre hälsa osv för arbetarkalssen. Utan låt oss finansiera sänkt skatt för arbetare med förmögenhetsskatt och en rättvis fastighetsskatt som inte gynnar de allra rikaste.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN, SDS,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Viveka

  Återigen ett skattebidrag i fickorna som ger mest till de högavlönade(inkomst 28700/mån eller mer) + 300:-, än bidraget per månad till lågavlönad ca 200:-.
  Men nästa år kommer troligen också många kommunala skattehöjningar och då är den reella delen i kronor av bidraget borta.
  Nej iställer tycker jag de 15 miljarderna skulle använts till att man börjat bygga snabbtågsförbindelser i Sverige.

 • Calle

  Viveka, det ger ju mest procentuellt sett till låg och medelinkomsttagare. Men det duger tydligen aldrig…

  Anders_s: På vilket sätt menar du att skattesänkningen betalas med sämre välfärd? Endast 1/3 av alla skattepengar går till vård, skola och omsorg. Vad är det som säger att man måste skära i kostnaderna precis där när man sänker skatterna?

  Jag tycker mest det låter som den vanliga vänsterretoriken, inget nytt under himlen här.

 • Daniel

  Det där med att man måste sänka arbetstiden för att alla ska kunna få jobb, är inte det ett missförstånd? Jag tror att det redan nu finns jobb till alla, det är bara att ingen är beredd att betala för det. Om man sänker arbetstiden så skulle arbetslösheten gå ner på kort sikt, men på lång sikt skulle vi väl få samma problem som nu? Det kan dock finnas andra anledningar att sänka arbetstiden.

  Fastighetsskatt är en bra skatt, men är inte förmögenhetsskatten väldigt problematisk? Finns det några bra idéer för att hindra kapitalflykten?

 • PVER

  /*Tagit bort ett stort stycke, i huvudsak off-topic*/ #AS

  I min opinion skulle skatten sänkas radikalt (för till exempel pensionärer (Sverige är nog unikt för sitt förhållande till att så hårt skatta pensionärer) eftersom staten ändå får tillbaks mycket av den, precis som att staten satsar på infrastruktur får man tillbaks pengar av skattesänkningar. Att satsa 100 till 150 miljarder på höghastighets tåg är inte lösningen för ett land som oss, kanske för Spanien, men inte ett stort men glest befolkat land som Sverige.

  Och på tal om ungdomar, i mina observationer går unga en helt annan väg en ”organiserad brottslighet”, istället jobbar dom svart (dom som kan), eller ett annat jobb som inte behöver någon utbildning på högre nivå.

  Det är inte svårt att förstå varför folk inte vill utbilda sig till civilingenjör till exempel när utbildningen tar 5 år, och när man äntligen kommer ut på arbetsmarknaden är lönen knappast något åtråvärt för att varit borta 5 år från arbetsmarknaden, med studieskulder bagaget.

  Sverige förtjänar sänkta skatter, i USA skulle man behöva högre skatter, men inte i Sverige, vi behöver bara använda våra tillgångar mer effektivt och vi kan fortfarande ha en välfärd i framtiden som inte slutar med att sjuksköterkor betalar statlig inkomstskatt.

 • Pingback: Tugga med framtänderna! « Ett hjärta RÖTT()

 • Anders_S

  PVER: Jag har aldrig påstått att majoriteten av ungdomar skulle bli brottslingar. Jag vet inte vem eller vad du argumenterar mot.

 • Anders_S

  Calle: Ingenting säger att det måset vara så. Men det är där som borgarregeringen faktiskt psrar. På vård, omsorg, a-kassa, sjukförsäkring osv. Dvs de människor som har det allra sämst är de som drabbas.

  Faktum är att svensk skola varit underfinansierad sen början av 1900-talet. Detsamma gäller social verksamhet för ungdomar och mycket annat som behövs för att få en bättre utveckling för fattiga till stånd.

 • Palma

  Calle o ni som inte fattar eller låssas fatta, man handlar med kronor inte %, 300kr är mer än 200kr eller
  0,75% av 40.000kr räcker till 30kg äpplen
  1,00% av 20.000kr räcker till 20kg äpplen
  (om äpplena kostar 10kr/kg)
  comprende????////Palma