Vänsterpartiets gnällande är patetiskt

Jag är benägen att hålla med Peter Eriksson på den punkten. Vi har tre partier som vill göra upp om en gemensam valplattform. Ett av partierna är väldigt stort. De andra två är små. Ett av de två små partierna är egentligen ett högerparti. Det andra partiet vet inte riktigt vad de vill, men de vill inte gå med på samma budgettak som det lilla högerpartiet och det stora arbetarpartiet, som också i praktiken är ett borgerligt prokapitalistiskt parti. Så det lilla partiet som inte vet vad de vill fick inte vara med på den gemensamma överenskommelsen. Ganska naturligt som jag ser det.

Sen förmår inte heller vänsterpartiet, det lilla partiet som inte vet vad de vill, förhålla sig till denna situation på ett politiskt sätt, utan de gnäller och klagar om mobbning och utfrysning etc. Precis som om politik vore psykologi. Så patetiskt och dumt.

Istället för att gnälla på att de blivit uteslutna ur samarbetet så borde vänsterpartiet ta tillfället, presentera en totalt annorlunda politik. En politik som går ut på att återsocialisera elen, telekommunikationerna, järnvägarna, kollektivtrafiken, sjukvården etc. En politik som innebär att Volvo Personvagnar och Saab Automobil förstatligas. En politik för omläggning av produktionen på Volvo Personvagnar och Saab. En politik för förkortad arbetstid, som facket på Volvo i Umeå föreslår, för att möta den kommande lågkonjunkturen.

Men det gör inte vänsterpartiet. För det skulle innebära att de inte skulle kunna få några regeringsposter i en kommande socialdemokratiskt dominerade regering. Just det tycks vara viktigare än allt annat för vänsterpartiets ledning med Lars Ohly i spetsen. Då återstår inget annat än patetiskt gnällande när man inte får vara med vid de hett eftertraktade köttgrytorna.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Ekonomikommentarer,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SDS, AB, SVD3,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

9 Svar på “Vänsterpartiets gnällande är patetiskt”

 1. Jag håller inte med om inledning av inlägget för jag tror att budgettaket främst är ett svepskäl. Varför ska socialdemokraterna inte kunna samarbeta med ett parti som är kritiskt till taket när LO är kritiskt till det och även många inom S?

  Jag tror skälen snarare är politiska. Mona Sahlin vill ha draghjälp åt höger av Mp och slippa ha V som står och drar i nödbromsen.

  Däremot håller jag med dig om fortsättningen. Att anklaga Mp och S för mobbning är tramsigt och kontraproduktivt. Istället borde V precis som du skriver bli bättre på att formulera och föra ut sin politik. Det känns som om V och Ohly har ett komplex där de hela tiden ”ber om ursäkt” för sin politik och hamnar i försvarsposition. Istället för att gnälla om mobbning och mesa så borde Ohly ta varje chans att förklara varför de tycker att budgettaket är dumt.

 2. Jag förstår inte. När har Vänsterpartiet pratat om mobbing och utfrysning? DN har gjort det. Men såvitt jag har sett inte Vänsterpartiet eller företrädare för Vänsterpartiet.
  Däremot har Lars Ohly och andra vänsterpartister sagt att det är jäkligt olyckligt att Mona Sahlin väljer att fördjupa samarbetet med bara ett av de andra oppositionspartierna. Olyckligt därför att det minskar chanserna att avsätta högerregeringen vid valet.

 3. ..nyfiken på vilket sätt ”gemene man” runt om i världen skulle öka sina inköp ab personbilar av Volvo och Saab om dessa föstatligades? Har suttit en längre stund nu och funderat över detta…behöver nog hjälp för att förstå detta? Ni verkar ju ha svaret….

 4. ..en sak jag har förundrats över de cirka 20 år jag varit politiskt intresserad (dvs sen jag var 15 år…) är att de flesta partier som misslyckas med att locka väljare i allmänna och demokratiksa val (för det håller väl även denna bloggs läsare med om att vi har..??) talar om att man inte ”lyckats komma ut med sitt budksap”…tänk om det nu tyvärr är är så att man lyckat komma ut med sitt udskap och en majoritet av väljarna inte lockats av detta budskap…för egen del tor jag att DETTA är skälet att vänsterpartiet…och andra politika partier till vänster om vänsterpartiet inte har någon som helst politisk betydelse i Sverige idag. Folk har förstått ert budksap..och helt enkelt förkastat det…och (måste vara extremt smärtsamt för er…) förstått att ”Alliansen” flyttat sig till en plats i det politiska landkapet där det hör hemma…demokatiskt, frisinnat, mänskligt, liberalt (vilket vackert ord), rättvist och jämlikt (de både två sista positionerna så gott de går att kombinera!)

 5. En liten kommentar angående Volvo. För det första kan jag inte begripa hur ett förstatligande av Volvo och SAAB skulle hjälpa med någonting. Om folk inte vill köpa SAAB eller Volvo så är det ju där problemet ligger eller hade ni någon plan på att pumpa in skattemedel för att betala för en produktion som ingen vill ha ? Varför inte stå i duschen och riva tusenlappar då istället och snälla, använd inte mina skattepengar till det. Tycker annars att facket (IF Metall)hade en del goda idéer för att minska effekterna av den minskade efterfrågan. Jag förstår inte en sak dock, hur skall minskad arbetstid leda till något ? Är de anställda beredda att gå ner i lön om de arbetar mindre då, eller ? Skulle vara ett unikum i fackrörelsen ifall man visade sådan solidaritet mellan medlemmar och beundransvärt initiativ.

Kommentarer är stängda.