Seger för sopgubbarna

Det ser ut som om sopåkarna vunnit en fullständig seger över arbetsgivarna:

– Vi har fått igenom våra krav. Arbetsgivarna har lovat oss att vi får behålla våra poänglönesystem, säger Mats Björnberg, talesman för Stockholms sopgubbar, till DN.se.

[…]

Enligt Mats Björnberg har arbetsgivarna lovat att dra tillbaka sin stämningsansökan till Arbetsmarknadsdomstolen (AD).

– Vi har fått ett muntligt löfte. Arbetsgivarna har också lovat att vi inte ska få några löneavdrag på grund av strejken, samtidigt som vi har lovat att köra in alla sopor under veckan, säger Mats Björnberg.

Även Peder Murell, sophämtare anställd vid Hellstens Renhållning AB, var på morgonen på väg ut på sin första tur efter strejken.

– Det känns otroligt bra. Men nu har vi väldigt mycket att ta igen, säger han till DN.se.

Sopåkarnas aktion visar att kamp lönar sig. Det är dags att Sverige arbetare tar mod till sig, lär av sopgubbarna i Stockholm och tar kamp för jobben, för sina rättigheter, mot privatiseringar och dåliga avtal.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman1, Kildén & Åsman2, Röda Malmö,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Seger för sopgubbarna”

  1. Är 29 000 kr och 40 timmars arbetsdag dåligt för att köra sopor? Undrar vad hjältarna i hemtjänsten tjänar?

  2. Örjan: Var har jag skrivit att det skulle vara dåligt betalt? Kommentera det jag skrivit istället. Inte heller skulle hemtjänsten få mer betalt för att sopgubbarna avstod från lön.

  3. Problemet är att de har för hög lön från början. Typiskt manligt jobb som är överbetalt. Ta hand om sopor-manligt, hög lön,. torka skit-kvinnligt, låg lön…

  4. Men snälla ni som tjatar om löner. Förstå att det är vårdarbetarnas löner som ska upp och inte soparbetarnas löner som ska ner. Det finns ingen motsättning i att soparbetarna har hyfsad sön och att vårdarbetarna också får det. Och ja, jag jobbar själv inom vården.
    En dags vild strejk inom vården skulle nog göra susen. Borgarna hade blivit skitskraja!!

  5. Jag kanske missförstått någonting? Arbetsgivaren skulle dra tbx skadeståndsanspråken ja men ingen annan förutom den sopåkaren säger ju att Arbetsgivarna har lovat dom att dom får behålla sitt poänglönesystem. Bara att det skall föras diskussioner om det. Eller kanske ja som missuppfattat det, isåfall har dom ju inte vunnit någonting alls, bara varit jobbiga.

  6. Det är bara att gratulera dem och tacka sopgubbarna för att de visat att kamp är den enda metoden för arbetaren att förbättra sina villkor.

    Man ser att ”avundsjukan” som borgare så ofta brukar avfärda vänstern med är ett större problem hos dem själva. Örjan, du borde engagera dig i facket och ta upp kampen mot kapitalisterna så kanske du också kan få lika bra villkor som sopgubbarna. När höjdarna tjänar 50-100 ggr en arbetare så framstår ditt gnäll som lite småaktigt. Det är inte sopgubbarna som är de priviligerade.

Kommentarer inaktiverade.